Політика
24 грудня 2019
В німецькому уряді заявили, що допоможуть Україні модернізувати газотранспортну систему
Щодо санкцій США проти «Північного потоку-2» Баєр зазначив, що вони затримають завершення будівництва до щонайменше другої половини 2020 року.
news-image

Німеччина допомагатиме Україні в модернізації її газотранспортної системи (ГТС), повідомляє hromadske

Про це заявив координатор уряду Німеччини з трансатлантичного співробітництва Петер Баєр в інтерв’ю Deutschlandfunk.

Інші країни обіцяли Україні модернізувати її застарілу газотранспортну систему. Ми також продовжимо допомагати Україні у цьому. Ми не залишаємо Україну наодинці, навпаки: ми маємо зобов’язання, і ми дотримуємося їх», — сказав Баєр.

Він також додав, термін контракту щодо транзиту газу між Росією та Україно справді виявився коротшим, ніж спочатку домовлялися сторони.

Щодо санкцій США проти «Північного потоку-2» Баєр зазначив, що вони затримають завершення будівництва до щонайменше другої половини 2020 року.

Нагадаємо, 20 грудня за підсумками дводенних переговорів, які тривали у Берліні та Мінську за участю міністрів енергетики України та Росії, а також керівництва Газпрому, Нафтогазу та Оператора ГТС України, Україна та Росія підписали протокол.

Домовленостями щодо продовження транзиту передбачено таке:

  • контракт на транзит газу укладуть терміном на 5 років з можливістю продовження на тих же умовах ще на наступні 10 років;
  • обсяги транзиту складають 65 мільярдів кубів у 2020 році та по 40 мільярдів кубометрів упродовж 2021-2024 років за умови конкурентного тарифу (контракт на транзит газу, який закінчується у 2019 році, передбачає, що Газпром гарантовано постачає до Європи через Україну 60 мільярдів кубометрів на рік з можливістю збільшення обсягів до 90 мільярдів);
  • російська сторона виплачує Нафтогазу близько 3 мільярдів доларів (грошима) за рішеннями Стокгольмського арбітражу до кінця 2019 року;
  • Нафтогаз відмовляється від нових претензій та відкликає позов проти Газпрому на ,25 млрд.

Крім цього, Україна відмовиться від штрафу Газпрому на 7,4 мільярда доларів, який на російську компанію наклав Антимонопольний комітет.

Про повернення активів Нафтогазу в окупованому Криму на переговорах не йшлося — це питання вирішуватиме Гаазький арбітраж.

Після виконання всіх пунктів домовленостей, зокрема щодо відмови від судових вимог та виплати 3 мільярдів доларів Нафтогазу, Газпром зможе потенційно відновити прямі поставки газу до України, які припинили у листопаді 2015 року.

Читайте також:Міста України можуть залишитись без газу, якщо «Нафтогаз» і «Газпром» не домовляться про транзит