Суспільство
24 грудня 2019
У ПЦУ пояснили неможливість поспішного перенесення дати святкування Різдва
Перехід Православної церкви України на григоріанський календар може "законсервувати" багато релігійних громад.
news-image

 

Перехід Православної церкви України на григоріанський календар може "законсервувати" багато релігійних громад та внести сум'яття в українське православ'я на десятиліття вперед.

Про це пише Дзеркало Тижня.

Керівник прес-служби ПЦУ Євстратій Зоря прокоментував гарячі обговорення з приводу перенесення календарних дат святкування православного Різдва.

Поспішна календарна реформа (і навіть непродумані самі лише намагання зараз прорекламували її пропозиціями "подвоєння святкування") потенційно "законсервує" в Московському Патріархаті тисячі громад з мільйонами вірних та внесуть сум‘яття в українське православ‘я на десятиліття наперед. Отже ризики від реформи зараз - очевидні та реальні, на відміну від користі для вірних, церкви", - написав Зоря.

Раніше Євстратій Зоря писав, що навряд чи варто віддавати свої традиції кому б то не було, включаючи траицию святкування Різдва, а також зазначав, що дату можна міняти тоді, коли віруючі українці, все суспільство будуть до цього готові.

Як відомо, християни західного обряду святкують Різдво за григоріанським календарем в ніч з 24 на 25 грудня, а християни східного обряду — за юліанським календарем у ніч з 6 на 7 січня.

Глава Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній вважає, що українці можуть відзначати Різдво за григоріанським календарем 25 грудня

Читайте також:У Дніпрі встановили новорічну ялинку на глибині 40 метрів (відео)