Iнтерв’ю
26 грудня 2019
«На 2020 рік буде світова криза. Вона вже розпочалася.», - Тетяна Проторченко
Що саме вона думає про шляхи розв'язання питання Донбасу, відкриття ринку землі, діру в бюджеті та багато іншого читайте тільки у нас.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» взяв ексклюзивне інтерв'ю у Тетяни Проторченко.

Тетяна Проторченко - заступник голови політичної партії "Громадсько-політична платформа Надії Савченко".

Що саме вона думає про шляхи розв'язання питання Донбасу, відкриття ринку землі, діру в бюджеті та багато іншого читайте тільки у нас.

Кор.: Доброго дня, Тетяно. Кажуть, що в бюджеті є діра на 52 мільярди гривень. На вашу думку, це правда чи ні? Якщо правда, то чи означає це, що в Україні вже наступив технічний дефолт?

Тетяна Проторченко: Стосовно прогалини в бюджеті - про суму я зараз судити не можу, адже немає доступу до відкритих джерел, щоб зробити комплексний аналіз. З того, що відомо мені, зокрема, зараз в Донецькій області на першій лінії оборони, де знаходяться і патрулюють спецпризначенці, спецпідрозділи поліції, їм уже з 20 числа не надходять кошти на харчування. Добові на харчування поліцейські на передовій уже не отримують. Тобто, це ті люди, які прибувають на місця відведення військ звідки відходять збройні сили України, які несуть там своє чергування і вони вже не отримують добові. Для мене це вже критична ситуація.

Наступне: місцеві ради, зокрема Житомирська область, Коростишівський район, вже 19 числа сказали, що їхні рахунки уже заблоковані. Казначейство більше не пропускатиме їхніх виплат. Ситуація із заробітною платою, з виплатами просто катастрофічна. В місцевих бюджетах через те, що центральний бюджет уже заморозили. Я бачила документ з підписом Гончарука. Він давав розпорядження, зокрема Маркаровій, по питаннях казначейства. Тобто зараз іде дуже серйозне обмеження. Щодо коментарів самої Маркарової чи міністра через пониження, тобто зміцнення курсу гривні зараз до 23 грн замість запланованих на 2019 рік 28 грн, через це відбувається саме нестача тих коштів. Нестача через митницю, бо валютна виручка великих платників податків зменшилась, враховуючи коливання курсу. Тому ця діра зараз в бюджеті є.

Як на мене, це трошки інша історія. Оскільки долар тримається штучно, кількість випущених ОВДП по шалених відсотках, які були випущені за останні півроку, зараз спричиняють так само цю ситуацію . І це вже недолуге управління. Тепер для того, щоб цю діру залатати в бюджеті, будуть намагатися всіляко продати землю будь-яким чином але це треба на 2020 рік перекривати. Так само, як і той список на приватизацію державних підприємств, які є стратегічними для України і багато їх, насправді, є прибутковими, мають піти з молотка, для того, щоб перекрити всю цю історію.

Кор.: Питання стосовно землі. Ви багато пишете про землю. Як Ви бачите впровадження продажу землі в Україні?

Тетяна Проторченко: Дивіться, перша наша помилка полягає в тому, що ведеться маніпуляція певним чином, нам забувають сказати про те, що в такій цивілізованій країні як Британія, немає такого поняття продажу права власності на землю, у них є право власності на право користування, яке можна продавати, яке можна передавати в спадщину і тд. Історія про те, що Україні необхіднно продавати та отримати право власності на земельний наділ, це є маніпуляція, так само як і кількість. В тій самій Польщі тільки 500 гектарів в одні руки можна придбати у власність безпосередньо. Щодо того, як це має бути впроваджено. На сьогоднішній день потрібно починати з самого початку - з перепису населення. Після перепису ми будем дійсно розуміти скільки в Україні людей, де вони проживають, тоді можемо рухатися далі.

Наступне - це інвентаризація абсолютно всіх земель. Тобто, ми маємо розуміти кому належить клаптик землі, будь-який. Наступне - це геокадастри відкриті. Тобто земля це не тільки площа, це корисні копалини, надра, тому не можна бездумно продавати право власності людям не даючи інформації громадянам що знаходиться безпосередньо під цим шаром родючого грунту, тобто відкриті геокадастри. Також має бути відома інформація в інтернеті з геокадастру кожному громадянину, кому, на яких правах в користуванні належить цей клаптик землі і що знаходиться під ним. Наступним іде вже питання референдуму про форму але не ринку землі, а банку землі. У нас же 74 відсотки території України - це землі сільськогосподарського призначення, відповідно, це більша частина території, якщо її придбати в приватні руки, то країна виходить буде знаходитися в приватних руках тому не ринок землі, як такий, пропонується зараз, а банк землі, коли держава насправді продає право власності на право користування, тоді ми захищаємо свої національні інтереси.

Зараз на 2020 рік буде світова криза. Вона вже розпочалася, є всі її ознаки. Міжнародні фахівці, економісти уже про це говорять. В тому числі буде продовольча криза на фоні тих подій, які відбуваються зараз в Німеччині, Франції, Нідерландах, де аграрії виступають за свої права, мітингують зараз, ми просто добровільно віддаючи свою землю віддаємо всі свої національні стратегічні запаси, які нам в майбутньому будуть забезпечувати продовольчу безпеку.

Кор.: Який шлях розв'язання питання Донбасу ви бачите найефективнішим?

Тетяна Проторченко: Щороку ці варіанти змінюються. Сталої ситуації немає, так само як і сталої ситуації на фронті не буває асолютно повністю і довго. В 2014 - 2015 роках це були одні варіанти, в 2016 - інші, і так далі, кожен рік. На сьогодні вже 20 рік. Шостий рік триває війна. Уже ті варіанти чи методи зараз не спрацюють.

Є на сьогодні декілька позицій - або залишати ситуацію такою якою вона є по кордону, або почекати поки буде зручна ситуація на міжнародній арені. Але це для України також не варіант, тому що за роки, які пройдуть ще, уже виросте покоління дорослих людей на території Донбасу, окупованих частинах Луганської і Донецької областей, які не будуть знати України. Сьогодні максимально потрібно відновлювати зв'язки з цією територією, навіть якщо там знаходяться окупаційні війська. Нам треба шукати, в першу чергу, порозуміння з людьми, тому що повернути одні території не варіант. Ці люди, якщо будуть бачити, що дійсно в Україні піднімається економічний рівень, падає злочинність, корупція зменшується і закон діє по всій території, вони самі будуть хотіти повернення. Але це такий глобальний варіант.

На сьогоднішній день розведення військ доведеться робити, тому що ми не можемо стояти осторонь і нічого не робити, але це в тому випадку, якщо президентська політика буде дійсно сильною на міжнародній арені, якщо президент і його команда по зовнішніх тактичних питаннях зможуть відстояти національні інтереси. Якщо вони відчуватимуть послаблення своїх позицій, тоді краще призупиняти і залишити так як є, щоб не здати те, що на сьогоднішній день ми маємо.

Кор.: Якими питаннями займається Політична партія "Громадсько-політична платформа Надії Савченко" і які є проекти в перспективі.

Тетяна Проторченко: Політична партія - це єдиний законний інструмент в Україні, для того, щоб здійснювати зміни і відповідно, бачення і програми групи людей, які об'єдналися в партію. Це єдиний законний інструмент.

Наша партія - це організація людей абсолютно зі всієї країни з часто відмінними в певних напрямках баченнями, але об'єдналися на свій контекст зміни політичної системи яка передбачає запровадження в Україні реального народовладдя.

Наші задачі на сьогоднішній день - це більше називається політичне міжвиборче затишшя. Від одних парламентських виборів до наступних, чергових та позачергових треба мати дуже багато часу, і реальних інструментів у партії немає. Для того, щоб партія мітингувала чи майдани влаштовувала треба мати величезні гроші, як правило олігархічні, але щоб на місцях діяти - кожна наша організація - це громадські активісти, це фахівці, це благодійники. Кожен на місцях займається своїм. От зараз наші активісти у Львівській області підтримують рух медиків, наші активісти в Києві напередодні Нового року і Різдва організовують допомогу дитячим будинкам, в Донецькій області наші люди якраз займаються питаннями закриття шахт і невиплати заробітної плати. Тобто ми наразі діємо в областях і люди наші працюють по питаннях, які стосуються виключно місцевих мешканців там, де вони знаходяться, а уже безпосередньо центральний апарат, на сьогоднішній день це заступники, ми працюємо найбільше в напрямку збереження української землі тому що сьогодні це практично основне питання.

Кор.: Дякую Тетяно, що знайшли час для спілкування.

Читайте також:Продаж землі в Україні (інфографіка)