Події
27 грудня 2019
«Всі органи відмовили»: деталі смерті жінки після операції на Дніпропетровщині
У Кам'янському Дніпропетровської області через неякісний наркоз померла жінка, ще шість осіб постраждали.
news-image

У Кам'янському Дніпропетровської області через неякісний наркоз померла жінка, ще шість осіб постраждали. Також є постраждалі й у Вінниці.

Під підозрою препарат для наркозу українського виробництва, який застосовують у багатьох лікарнях вже п'ять років. Його зараз вилучають зі всіх медустанов країни, пише УНІАН.

41-річну Віту Кісіль, касира пункту обміну валют, вже поховали в рідному Кам'янському. Нескладна операція стала фатальною для неї.

Вона проходила обстеження у гінеколога й лікар запідозрив онкологію. У неї виявився невеликий наріст на яєчниках, і було прийнято рішення видалити його, щоб не було надалі якихось ускладнень", – згадує чоловік Віти Андрій Кисіль.

Операція передбачалася нескладною, її проводили за допомогою лапароскопії – двох проколів.

Нам сказали їхати в лікарню №9 Кам'янського. Ми здали всі аналізи, і нам сказали заплатити за операцію 10 тисяч гривень. Ми відвезли гроші, й у середу, 18 грудня, ввечері Віті провели операцію. Я тоді був у відрядженні, з нею була мама. Віта відійшла після наркозу, але їй весь час було зле, її нудило. Спочатку лікарі казали, що все нормально. Але коли вранці, в п'ятницю мама повела її в туалет, тому вона вже не змогла дійти. Вона так і сказала: до палати я вже не дійду", – розповідає Андрій.

Тоді збіглися всі лікарі, і на каталці жінку відвезли в реанімацію. Там лікарі намагалися привести її до тями, але безрезультатно. Тоді була викликана бригада з обласної лікарні ім. Мечникова з Дніпра, і після консиліуму було прийнято рішення терміново відправляти Віту в обласну лікарню. 

О 3 годині ночі у п'ятницю вони вже були в Дніпрі, а о 9 ранку нас викликав лікар і сказав: "У вашої дружини дуже тяжкий стан, всі органи відмовили". Для нас це був шок, ми почали плакати й благати лікарів зробити хоч щось для порятунку Віти. Лікар сказав: "Я не бог, але зроблю все, що в моїх силах". Але о 3 годині дня Віта померла", – говорить Андрій.

Чоловік Віти зачитує, що написано в довідці про смерть: "невизначена патологічна реакція на лікарські препарати". Можливо, Віта померла від дії препарату для наркозу.

Лікарі сказали, що зробили все, що могли. Але був неякісний препарат для наркозу. Разом з Вітою в ту ніч у Дніпро привезли ще одну жінку, їй теж стало зле після наркозу", – говорить Андрій.

У самій лікарні №9 Кам'янського кажуть, що з 17 по 19 грудня було проведено кілька операцій, після яких пацієнтам стало зле. За даними МОЗ, також ускладнення на цей препарат з'явилися й у декількох пацієнтів у Вінниці.

Поліція вже внесла в Єдиний реєстр досудових розслідувань дані за статтею про невиконання або неналежне виконання медичними або фармацевтичними працівниками своїх обов'язків.

Раніше стало відомо, що в Україні з 2020 року розширять список безкоштовних обстежень: що додадуть.