Політика
29 грудня 2019
Головним кнопкодавом 2019 року став депутат ОПЗЖ Володимир Кальцев
Депутати-кнопкодави потрапили в антирейтинг року: прізвища
news-image

Чи не менше 15 народних депутатів не менше 45 разів кнопкодавили за час роботи Верховної Ради України 9-го скликання в цьому році, пише «Є!»  з посиланням на hvylya.net.

Найбільше фактів не особистого голосування помічено за представниками фракції «Опозиційна платформа - за життя» - 27. Головним кнопкодавом цього року став депутат ОПЗЖ Володимир Кальцев.

Чотири депутати-мажоритарники депутатської групи «Довіра» кнопкодавили 8 разів. У списку, зокрема, також кнопкодави «зі стажем», які порушували закон ще в попередньому скликанні - Андрій Іванчук, Василь Петьовка, Роберт Горват. Також в групу увійшов Олександр Ковальов, мажоритарник з Донецької області, його першого зловили на кнопкодавстві в Раді 9-го скликання.

Кнопкодави відзначилися під час голосувань по восьми законопроектах, а також під час голосувань за процедурні рішення і при реєстрації на пленарні засідання.

 

Лише 18 грудня вдалося зафіксувати 20 фактів таких порушень.

Відзначається, що нардепи кнопкодавили під час голосування за законопроект №2116 - «Про Державне бюро розслідувань»; №2299 - про вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти; №2490-1 - про забезпечення конституційних принципів в сферах енергетики і комунальних послуг.

Нагадаємо, що Верховна Рада 19 грудня проголосувала в другому читанні і в цілому проект закону Руслана Стефанчук щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами на пленарних засіданнях парламенту. Законопроект підтримали 261 парламентарій.

Цей закон вперше в історії незалежної України криміналізує кнопкодавство депутатів. Важливим є і те, що журналісти зможуть повідомляти Апарат Ради про зафіксовані ними факти кнопкодавства.

Також на розгляді в Конституційному суді на даний момент знаходиться законопроект авторства президента Зеленського про позбавлення депутатів мандата за кнопкодавство. Відповідно до законопроекту глави держави, порушником вважається також і той, хто дозволив голосувати за себе.

Читайте також:Головні новини тижня: призупинення військової допомоги від США, падіння цін на пальне, призначення в.о. голови ДБР Венедиктової