Україна
5 січня 2020
Головні новини тижня: київська ялинка в топ-5 найкрасивіших у Європі, смолоскипна хода в Києві, гарантована ціна на газ
Найактуальніші новини за тиждень
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за тиждень.

Київська ялинка в топ-5 найкрасивіших у Європі

Новорічна ялинка на Софійській площі в Києві увійшла в модний рейтинг - у топ-5 найкрасивіших ялинок Європи.

У п'ятірку кращих новорічних ялинок також увійшли ялинки Вільнюса, Праги, Страсбурга і Кельна. Цього року висота головної ялинки України - понад 20 метрів.

Її прикрашають близько тисячі найрізноманітніших іграшок, які мерехтять у світлі ілюмінації - у цьому році її замовили спеціально під колір куполів Софії Київської, і чотири кілометри різнокольорових гірлянд.

Смолоскипна хода в Києві

Смолоскипна хода, приурочена до дня народження Степана Бандери, зібрала в центрі Києва кілька тисяч націоналістів. Основним організатором акції є ВО "Свобода".

 Колону очолили "свободівці" Олег Тягнибок, Андрій Іллєнко та Андрій Мохник.

 Цього року відзначали 111 річницю від дня народження провідника ОУН Степана Бандери.

 Ходу супроводжував оркестр, а її учасники вигукували "Степанові Бандері тричі: слава, слава, слава" та "Наша земля – наші герої".

Активісти сформували колону на вулиці Володимирській, між пам’ятником Кобзарю та університетом. 

 Учасники запалили смолоскипи і рушили до Майдану Незалежності. 

В поліції Києва повідомили, що у смолоскипній ході взяло участь близько тисячі громадян, порушень громадського порядку не зафіксовано.

Публічну безпеку та порядок забезпечували 250 правоохоронців.

Гарантована ціна на газ 

З нового року ціна на газ в Україні виросла з 5878 гривень до 6600 гривень за тисячу кубометрів. 

Вказані ціни не включають вартість транспортування палива. З 1 січня уряд припинив регулювати ціни на газ для населення, які перш утримувало на певному рівні, компенсуючи постачальникам різницю з ринковими цінами.

З 2020 року ціна визначається, виходячи із світових цін на паливо з урахуванням вартості транспортування.

Вбивство Іранського генерала

Генерал Ірану Кассем Сулеймані був убитий в аеропорту Багдада. Білий дім заявляє про "рішучі оборонні дії", зроблені президентом Дональдом Трампом з метою вбити генерала Сулеймані. Як вважає видання, командувач іранськими силами Кудс загинув в результаті удару безпілотника.

За кілька хвилин до заяви Пентагона, Трамп опублікував у Твіттері прапор США. Пізніше Білий дім виступив із заявою, в якій говорилося, що напад був "рішучою оборонною акцією", яку проводить "за вказівкою президента".

Сулеймані був командиром Сил Кудсу, зовнішнього крила Корпусу вартових ісламської революції в Ірані (IRGC), яке адміністрація Трампа визнала терористичною організацією. 

Перша смерть від грипу

В Україні від ускладнень грипу типу А помер чоловік, який захворів 20 грудня. Чоловік помер 31 грудня. Всього з початку епідсезону госпіталізовано 53 527 осіб, з них 79% діти. З початку жовтня проти грипу вакциновано 227 417 осіб. 

 У столиці за тиждень грип та ГРВІ захворіли 11 172 людини. Інтенсивність епідемічного процесу знаходиться на низькому рівні, і нижче базової лінії на 50,7%. Показник захворюваності становить 378,6.

Читайте також: Найголовніше за день: відкриття Офісу генерального прокурора України, гарантована ціна на газ та київська ялинка в топ-5 найкрасивіших у Європі