Події
8 січня 2020
Обстріл Іраном військових баз США та заяви Іраку
Авіабазу США поблизу іракського міста аль-Асад та базу американських і коаліційних сил в місті Ербіль обстріляли ракетами.
news-image

Авіабазу США поблизу іракського міста аль-Асад та базу американських і коаліційних сил в місті Ербіль обстріляли ракетами. Про це пише Українська Правда.

Міністерство оборони США повідомило, що Іран випустив більше дюжини ракет по двох іракських базах, де розташовуються американські військові.

Офіційний представник Пентагону Джонатан Хоффман заявив, що Іран випустив понад десяток ракет по авіабазі аль-Асад, де знаходяться війська США, а також по базі американських і коаліційних сил в місті Ербіль. Хоффман додав, що Пентагон оцінює збиток, завданий атаками.

Днями, у відповідь на іранські загрози, Пентагон ухвалив всі необхідні заходи для захисту нашого персоналу і партнерів. Ці бази знаходилися в стані підвищеної готовності через ознаки того, що іранський режим планував атакувати наші сили і інтереси в регіоні".

Іранське державне телебачення повідомило, що іранський Корпус вартових ісламської революції (IRGC), "завдав удару по авіабазі США аль-Асад в Іраку десятками ракет". IRGC попередив США про більш "нищівні відповіді в разі нової агресії". У IRGC заявили, що завдадуть удару по будь-якій регіональній державі, яка стане платформою для агресії США.

Ми попереджаємо всіх американських союзників, які надали свої бази своїй терористичній армії, що будь-яка територія, яка є відправною точкою агресивних актів проти Ірану, стане ціллю", - йдеться в повідомленні, яке опублікувало іранське державне інформаційне агентство IRNA.

AP 

Прессекретар Білого дому Стефані Гриша повідомила, що президент США Дональд Трамп був проінформований про ракетні атаки.

Нам відомі повідомлення про напади на американські об'єкти в Іраку. Президент був проінформований і уважно стежить за ситуацією і консультується зі своєю командою національної безпеки", - стверджує Стефані Гриша.

Після ракетних обстрілів американських авіаційних військових баз в Іраку в Білому домі відбулася екстрена нарада президента США Дональда Трампа з радниками з безпеки. 

На нараді були присутні держсекретар Майк Помпео, глава Пентагону Марк Еспер і віце-президент США Майк Пенс.

Також стало відомо, що Дональд Трамп не стане виступати по телебаченню зі зверненням до нації. При цьому у своєму Twitter Трамп написав, що "Все добре!".

Випущені Ракети з Ірану по двох військових базах, розташованих в Іраку. Оцінка жертв і пошкоджень, що відбуваються зараз. Все йде нормально! На сьогоднішній день у нас найпотужніші і добре оснащені військові в світі! Я зроблю заяву завтра вранці", - повідомив президент США.

Інформацію про ракетні обстріли по військових об'єктах США підтвердили і в Пентагоні. Там уточнили, що цілями атаки були щонайменше дві військових бази: на заході Іраку в провінції Анбар та в Ербілі, столиці Іракського Курдистану.

Близько 17:30 за тихоокеанським часом 7 січня Іран запустив понад десяток балістичних ракет проти американських військових і сил коаліції в Іраку. Очевидно, що ці ракети були запущені з Ірану і скеровувалися на принаймні дві іракській військові бази, де розквартировані американські військові та сили коаліції: в Аль-Асаді та Ербілі», — йдеться в повідомленні. Про збитки та постраждалих не повідомляють.

Іранське інформаційне агентство Tasnim повідомило, що на американські військові об'єкти в США готується ще одна хвиля ракетної атаки, повідомляє Громадське. Вона начебто сталася близько 3:20 ранку за місцевим часом, однак її деталей не повідомляли.

CNN повідомляє, що після інформації про іранську ракетну атаку ціни на нафту в США зросли на понад 4% і тепер становлять більш ніж 65 доларів за барель. А Федеральне авіаційне агентство США заборонило американським авіакомпаніям користуватися повітряним простором Ірану, Іраку, Оману, а також над Перською затокою.

На ранок з'явилася реакція міністра закордонних справ Ірану Мохамада Джавада Заріфа. Він заявив, що Тегеран вдався до ракетних обстрілів на підставі статті 51 Статуту ООН (про самооборону), але не прагне війни чи ескалації.

Раніше стало відомо, що Іран готує удари по військових об'єктах США у відповідь на ліквідацію Сулеймані.