Події
15 січня 2020
СБУ завадила чиновникам міськради Тернополя приватизувати за безцінь історичну будівлю. ФОТО
Історичну будівлю в центрі Тернополя, вартістю понад 15 млн грн, хотіли незаконно продати без конкурсу.
news-image

Тернопільською місцевою прокуратурою, за матеріалами Управління Служби безпеки України в Тернопільській області, розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.364 “Кримінального кодексу України” – “Зловживання владою або службовим становищем”.

Про це повідомляє  пресцентр СБ України. Попередньо встановлено, що посадові особи Тернопільської міської ради та юридичної особи впродовж 2017-2019 можливо вчиняли протиправні дії, спрямовані на відчуження об’єкту нерухомості-історичної будівлі в центрі м.Тернополя, загальною площею 3200 м кв., шляхом її викупу орендарем, поєднаного із вчиненням незаконних дій стосовно підстав викупу. З метою викупу вказаного приміщення без проведення конкурсу, орендар повинен був виконати ряд умов, передбачених законодавством, зокрема здійснити невід’ємні поліпшення будівлі.

Так, у вересні 2017 року виконавчий комітет міської ради дозволив приватній структурі здійснити реконструкцію орендованого майна. Після завершення начебто реконструкції майна, орендарем було подано до міської ради ряд документів, які посвідчували здійснення невід’ємних поліпшень будівлі, вартість яких становила більше 4 млн грн. На підставі поданих орендарем документів міською радою було прийнято рішення про включення об’єкту нерухомості в перелік об’єктів, що підлягають приватизації шляхом його викупу орендарем без проведення конкурсної процедури. Оскільки залучені спеціалісти не виявили невід’ємних покращень у будівлі, є підстави вважати, що вони не проводились.

Ухвалою слідчого судді на вказаний об’єкт нерухомості накладено арешт. Розслідування триває. У прокуратурі області додають: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Як повідомляють у прес-службі СБУ в Тернопільськй області, оперативники спецслужби встановили, що історичну будівлю колишньої залізничної лікарні посадовці Тернопільської міської ради планували приватизувати за суттєво заниженою ціною в інтересах діючого орендаря.

Для зниження вартості об’єкту зловмисники підробили документацію, яка свідчила про нібито виконані орендарем роботи з відновлення окремих приміщень будинку. Це, зокрема, дозволяло ділкам штучно знизити його ціну і мінімізувати видатки на купівлю будинку.

Правоохоронці задокументували, що у вересні 2017 року виконавчий комітет міськради дозволив приватній структурі, афілійованій із місцевим екс-високопосадовцем, здійснити реконструкцію орендованого майна. Після фіктивного завершення будівельних робіт підрядна організація надала документи, які нібито засвідчували «інвестиції» у відновлення будівлі на майже 4 мільйони гривень.

Співробітники СБ України встановили, що жодних робіт з реконструкції орендованих приміщень фактично не проводилося. За матеріалами #СБУ дії посадовців міської ради, причетних до протиправної оборудки, перевіряються Тернопільською місцевою прокуратурою у межах кримінального провадження, відкритого за ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. Триває досудове слідство. 

Читайте також:НАБУ відкрило справу про можливі зловживання Баканова