Політика
16 січня 2020
Антимонопольний комітет вважає недостатнім зниження цін на бензин і готує нові перевірки
В АМКУ пообіцяли вжити заходів, якщо за результатами перевірки виявлять порушення закону з боку учасників ринку.
news-image

Антимонопольний комітет вважає, що автозаправні мережі недостатньо знизили ціни на бензин та дизельне паливо, тому відомство проведе «поглиблене дослідження дій учасників ринків нафтопродуктів».

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

У комітеті нагадали, що грудневе дослідження показало, що «рівень роздрібних цін в Україні не корелюється зі змінами факторів, що впливають на їх формування» — тобто ціни вищі, ніж мали б бути за умов конкуренції на ринку.

Після рекомендації АМКУ мережі АЗС знизили ціни на пальне, однак комітет вважає, що недостатньо — там заявили, що надана учасниками ринку аргументація не містить достатнього обґрунтування рівня встановлених цін.

У зв’язку із зазначеним, наразі Комітетом розпочато поглиблене дослідження відповідності дій учасників ринків роздрібної торгівлі високооктановими бензинами та дизельним паливом вимогам законодавства про захист економічної конкуренції», — йдеться у повідомленні.

В АМКУ пообіцяли вжити заходів, якщо за результатами перевірки виявлять порушення закону з боку учасників ринку.

Також у комітеті розповіли, як саме знизили ціни мережі АЗС після грудневої перевірки:

  • роздрібні ціни на бензин марки А-95 на АЗС, що працюють під брендами WOG, OKKO, AMIC Energy, SHELL, SOCAR, UPG, GLUSCO, знизилися більш, ніж на 2 грн/л; на АЗС, що працюють під брендом UKRNAFTA — на 1 грн/л;
  • роздрібні ціни на дизельне паливо на АЗС, що працюють під брендами WOG, OKKO, SHELL, SOCAR знизилися більш, ніж на 2 грн/л; на АЗС, що працюють під брендами AMIC Energy, UKRNAFTA, UPG, GLUSCO — більш, ніж на 1 грн/л.

Нагадаємо, мережі АЗС знизили ціни на пальне наприкінці грудня після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.

Після цього уряд розпочав боротьбу з незаконними заправками. Так, в Україні закрили вже понад 700 нелегальних АЗС.

Читайте також:Частина АЗС знизила ціни на автогаз