Події
21 січня 2020
Український політв'язень може втратити слух через працівників російсього СІЗО
Ув’язнений страждає від болі в області серця та навіть може втратити слух.
news-image

Айдер Азаматов повідомив про те, що його підзахисному Арсену Джеппарову не надають належної медичної допомоги. Адвокат подав ряд скарг до російської влади.

Про це Айдер Азаматов написав у своєму дописі на Facebook.

Адвокат повідомляє, що працівники СІЗО-4 Ростовської області, куди направили Арсена Джеппарова, не надають його підзахисному належної медичної допомоги. Ув’язнений страждає від болі в області серця та навіть може втратити слух.

Через недбале ставлення СІЗО-4 в цій ситуації, Арсен може втратити слух і є ймовірність зараження крові. Як я писав раніше, все це наслідки появи за правим вухом Арсена фурункула, який вже почав гноїтися, що викликало сильні головні болі, з’явилися болі в області серця, які також відображаються на його лівій руці, – написав Айдер Азаматов у дописі.

Через загрози життю затриманому та халатне ставлення працівників СІЗО, адвокат направив ряд скарг до Генеральної прокуратури Росії, прокуратури Ростовської області і в Головне управління Федеральної служби виконання покарань Росії у Ростовській області, а також звернення до уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової, голові Громадської наглядової комісії по Ростовській області Ігорю Омельченку, а також заяву начальнику СІЗО-4 Єсауленку Олександру Олександровичу з вимогою негайно направити Арсена Джеппарова на медичний огляд в медичну організацію державної чи іншої системи охорони здоров’я.

Хто такий Арсен Джеппаров?

Арсен Джеппаров – фігурант справи "Хізб ут-Тахрір", за якою в Росії ув’язнили ще п’ятьох людей. Раніше Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомляла про те, що в Джаппарова з’явилася пухлина на нижній щелепі, через що він не може відкривати рота та ковтати, пише 24 канал.

Джаппарова разом з Рефатом Алімовим, Емір-Усеіном Куку, Муслімом Алієвим, Інвером Бекіровим та Вадимом Сіруком затримали у 2016 році. Їх звинувачують у причетності до забороненої у Росії організації "Хізб ут-Тахрір". 12 листопада Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив шістьох затриманих до ув’язнення в колонії. На найдовший термін засудили Інвера Бекірова, який отримав 18 років.

Що таке "Хізб ут-Тахрір"?
Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі – ісламська політична організація. З 14 лютого 2003 року Верховний суд РФ визнав організацію терористичною та заборонив її діяльність на території Російської Федерації. У жовтні 2008 року Національний антитерористичний комітет повідомив, що за рік було притягнуто до відповідальності 31 члена угрупування в Татарстані, Башкортостані, Курганській та Челябінській областях.

Читайте також:Українському політв’язню Джеппарову не надають медичну допомогу — Денісова