Резонанс
21 січня 2020
У Білорусі вперше цього року винесли смертний вирок
Засудили двох братів, які вбили жінку та підпалили її будинок
news-image

10 січня Могильовський обласний суд Білорусі засудив до смертної кари двох братів, винних у вбивстві, пише «Є!»  з посиланням на  tsn.ua.

Білоруси Ілля та Станіслав Костеві вбили свою вчительку, яка мешкала неподалік від них, і підпалили її будинок. За даними правозахисників, хлопці визнали свою провину.

Перший винесений у 2020 року для Білорусі смертний вирок ще може бути оскаржений.

Євросоюз засудив ще два смертні вироки, які були винесені 10 січня регіональним судом у місті Могильов, що у Білорусі.

Відповідна заява речника ЄС Пітера Стано оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

10 січня 2020 року регіональний суд Могильова в Білорусі оголосив два смертних вироки братам Іллі та Станіславу Костевим. Ці два смертних вироки слідують за трьома смертними вироками, що були винесені у 2019 році. Три вироки були виконані у минулому році, і усього чотири особи зараз перебувають у «черзі на смерть». Нагадуючи резолюцію Ради ЄС від 2016 року, яка засуджує застосування смертної кари в Білорусі, Європейський Союз підтверджує рішучу незгоду з застосуванням вищої міри покарання за будь-яких обставин", - йдеться у заяві речника ЄС

Євросоюз наголосив на тому, що смертна кара порушує невід’ємне право на життя, яке гарантується Універсальною Декларацією з прав людини та є жорстоким, антигуманним та принизливим покаранням. Вища міра покарання нездатна бути засобом для стримування злочинів, при тому, що помилки правосуддя у таких випадках є незворотними.

Запровадження мораторію на страти в Білорусі могло б стати позитивним кроком до скасування смертної кари", - наголошується в заяві речника ЄС.

Зазначимо, Білорусь залишається останньою країною Європи, де застосовують смертну кару. Усього за роки незалежності в країні винесли понад 300 смертних вироків.

Водночас влада Білорусі не повідомляє про виконання страт. Про це вдається дізнатися зі свідчень інших засуджених або від правозахисників, які контактують з рідними засуджених.

Євросоюз періодично закликає Білорусь відмовитися від смертної кари. 

Читайте також:Іноземець покликав українку заміж, тепер їй загрожує довічне