Інфографіка
22 січня 2020
Найбільші сміттєзвалища України (інфографіка)
Місця найбільших сміттєзвалищ в Україні.
news-image

Команда «Є!» проаналізувала де місця найбільших сміттєзвалищ в Україні.

Щороку, за офіційними даними, українці продукують 11 млн тонн сміття, це десь 300 кг на людину. Майже все сміття в Україні захоронюють на звалищах. В країні переробляють лише 3% відходів. За даними з Мінекології, Мінрегіонбуду і екологів, площа всіх сміттєзвалищ України становить понад 10 тис. га. 

Типовий склад міських відходів такий: папір і картон – 41%, сміття –18%, гума, шкіра й деревина – 8,1%, харчові відходи –8%, метали – 9%, скло – 8,2% та інші – 2%.

Вивозять сміття на п’ять тисяч легальних полігонів, ще 27 тисяч сміттєвих звалищ стихійно щороку з’являється по всіх областях. Як бачимо, найбільше сміттєзвалище зосереджене в Києві. Також до найбільших можемо віднести сміттєзвалища в Львові, Ужгороді, Тернополі, Одесі, Дніпрі, Харкові, Донецьку, Миколаєві. 

З 1 травня 2019 року вступив в силу закон «Про житлово-комунальні послуги» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19), згідно якого сортувати сміття зобов'язаний кожен українець. Крім того, компанії з вивозу сміття повинні не просто вивозити відходи на полігони, але й сортувати їх та направляти до компаній з утилізації та переробки, з якими вони уклали відповідні угоди. До 1 травня 2020 року мають бути підписані нові угоди між власниками помешкань, незалежно від обраної ними форми управління, та виконавцями послуг з вивезення та подальшої утилізації і переробки сміття. Згідно нових угод, виконавці зобов'язані технічно правильно вивозити відходи, що мають бути розподілені у відповідних контейнерах, наприклад, для скла, пластику тощо. А далі відправляти на переробку.

Читайте також:В Україні вперше виготовили папір з опалого листя