Суспільство
22 січня 2020
Новий закон про працю захищатиме людей від безпідставних звільнень більше, ніж чинний — уряд
Урядовий законопроєкт про працю надаватиме працівникам більше захисту від безпідставних звільнень роботодавцями, аніж чинне трудове законодавство.
news-image

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства повідомили, що урядовий законопроєкт про працю надаватиме працівникам більше захисту від безпідставних звільнень роботодавцями, аніж чинне трудове законодавство.

Про це заявив міністр розвитку економіки Тимофій Милованов, пише Громадське.

За його словами, наразі роботодавцю ніщо не заважає звільнити працівників без необхідності пояснювати підстави такого звільнення. Такі скорочення маскують під реорганізацію, при цьому не виплачуючи вихідну допомогу працівникам у більшості випадків.

Ми пропонуємо роботодавцям бути передбачуваними та послідовними у стосунках з працівниками. Причинами для звільнення за ініціативою роботодавця можуть бути підстави, прописані в трудовому договорі, який підписує працівник і роботодавець під час оформлення трудових відносин. Жодних вигадок і маніпуляцій в процесі роботи», — повідомив Милованов.

Він зазначив, що урядовим законопроєктом пропонується заборонити маскування звільнень працівників «реорганізацією», а у разі настання звільнення працівник обов’язково отримає компенсацію.

Зазначимо, що саме запровадження можливості звільняти працівників на власний розсуд вважають однією з найбільш дискусійних норм урядового законопроєкту про працю. Крім цього, у законопроєкті міститься низка інших новел. Зокрема, отримувачів субсидії, які працюють неофіційно, позбавлятимуть державної допомоги. Разом з тим запровадять нові форми працевлаштування: робота з дому, вільний робочий графік тощо.

Раніше стало відомо, що в Україні різко виріс рівень безробіття.

Читайте також:Українським патрульним поліцейським потрібно на чверть більше працівників