Суспільство
22 січня 2020
В уряді придумали, як боротися з алкоголем з підробленими акцизними марками
Зараз в Україні до 50% алкоголю продається "в чорну". З одного боку, це загроза здоров'ю українців.
news-image

Уряд знайшов рішення для проєкту "Електронна акцизна марка", над яким працює від осені.

Про це повідомив міністр кабінету міністрів Дмитро Дубілет, пише Еспресо.

За словами Дубілета, електронна акцизна марка - це папірець, який клеять на алкоголь і іншу продукцію, який свідчить про сплачений податок.

Проблема з акцизними марками в тому, що їх масово підробляють. Зараз в Україні до 50% алкоголю продається "в чорну". Це велика проблема. З одного боку, це загроза здоров'ю українців. З іншого - колосальні збитки для бюджету (5-10 млрд грн на рік) та розсадник корупції”, - зазначив Дубілет.

Багато країн пішли шляхом впровадження так званих електронних акцизних марок. Ця система дозволяє відстежувати продукцію в електронній формі з моменту виробництва до моменту продажу.

Останні кілька років в Україні також було кілька спроб запустити таку систему. Як і личить великим ІТ-проєктам в нашій країні, під цим соусом було розпиляно величезні бюджети”, - пояснив він.

Втім це рішення вимагало б великих витрат з боку держави та бізнесу. До того ж, на її впровадження пішли б роки.

Особливо мене бентежило, що спеціальне обладнання знадобилося б ставити в магазинах. Передбачалося, що всім супермаркетам і ларькам треба буде купити спеціальні скануючі пристрої. Така система працює, наприклад, в Росії”, - пише Дубілет.

Дубілет повідомив, що в уряді знайшли рішення, яке дозволить зробити це майже без додаткових інвестицій для бізнесу і держави.

Ідея проста. Ми будемо наносити на звичайні акцизні марки штрих-код, який зчитується стандартними для магазинів пристроями. Інформацію про ці штрих-коди не потрібно буде передавати в окрему систему, а лише "пікати" у касовий чек, як звичайний товар”, - пояснив Дубілет..

За його словами, ця система не вимагатиме від бізнесу нового обладнання. А державі не потрібно буде створювати окрему ІТ-систему, а буде достатньо правильно працювати з інформацією, яка передається в касові чеки.

Це дозволить створити простий мобільний додаток (або чат-бот), яким податківці та громадяни зможуть сканувати акцизні марки і перевіряти їх достовірність. Втім, навіть без цього додатка система призведе до скорочення чорного ринку”, - додав він.

Раніше ми писали, що згідно із законом Савченко: в Україні звільнять найнебезпечніших убивць і гвалтівників.

Читайте також:У Кривому Розі п'яна водійка влетіла у людей на пішохідному переході: двоє загиблих