Тепла погода та модернізація: в уряді пояснили падіння української промисловості
Найбільше впали обсяги виробництва у металургії, а також у машинобудуванні.
news-image
У 2019 році українська промисловість впала на 1,8% проти попереднього року після того, як зростала протягом трьох років поспіль. В уряді вважають, що падіння замовила тепла погода та те, що великі компанії почали модернізувати виробництво.

Як повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, переважна більшість великих промислових компаній України протягом 2019 року проводили модернізацію своїх виробничих потужностей. Для цього вони на деякий час змушені були призупиняти виробничу діяльність, що зумовило падіння обсягів промислового виробництва.

У грудні найбільше падіння відбулося в постачанні електроенергії, газу та пари (падіння на 15,7%) зважаючи на скорочення попиту на енергоресурси внаслідок теплих погодних умов та падіння виробництва у галузях-основних споживачах енергії (металургія, добувна та харчова промисловість). Відповідно падіння відбулося у добуванні вугілля (на 17,3%) як через зменшення попиту з боку теплових електростанцій, так металургійних підприємств», — пояснює Милованов.

Також, за його словами, найбільше впали обсяги виробництва у металургії (через зменшення рівня світових цін на цю продукцію на 2,4%), а також у машинобудуванні (через запровадження торговельних санкцій Росією).

Крім цього Милованов зазначив, що падінню промисловості сприяли високі ставки за кредитами для бізнесу, які зумовила висока облікова ставка Національного банку України.

Позитивні результати у переробній промисловості у грудні продемонстрували хімічне виробництво — на 8,7%, виробництво меблів, іншої продукції, ремонт і монтаж машин і устаткування — на 2,4% та виробництво гумових та пластмасових виробів — на 0,6%, проте це не дозволило компенсувати падіння інших видів промисловості», — додав міністр.

Нагадаємо, що у 2019 році промислове виробництво в Україні впало на 1,8 % проти попереднього року.

За даними Держстату, у листопаді 2019 року промислове виробництво в Україні скоротилося на 7,5%, у жовтні — на 5 %, у вересні — на 1,1 %.

Через падіння промисловості в Україні, уряд створив спеціальний штаб, який має протидіяти цьому явищу.

Читайте також:Обвал промисловості в Україні (інфографіка)