Суспільство
29 січня 2020
Розповіді про те, що всі банани заражені і їх не можна їсти, – це маячня - Комаровський
Також у посилці з Китаю немає комфортних для вірусу умов, більше ніж два-три дні він там не проживе.
news-image

Всесвітня організація охорони здоров'я серйозно замислювалася, чи не потрібно запровадити надзвичайний стан у всьому світі. Але більшість експертів вважає, що поки що це внутрішньокитайський надзвичайний стан, стверджує лікар Євген Комаровський.



У соцмережах поширюють інформацію про спорожнілі китайські вулиці. Але в розпал китайського Нового року там завжди порожньо. Установи не працюють, а зараз – до того ж карантин. Тобто помітне нагнітання обстановки.

Розповіді про те, що всі банани заражені і їх не можна їсти, – це маячня. Мабуть, яблучна мафія воює з банановою. Насправді банани їсти можна. Ще одна тема – це посилки з Китаю. Їх однозначно можна отримувати. Інкубаційний період може коливатися від однієї до 14 діб. А середній інкубаційний період – 10 днів. Інакше кажучи, симптоми в зараженої людини можуть не мати вияву протягом усього цього часу. Тому масове вимірювання температури – це лише показушна метушня, яка мало зможе вплинути на поширення вірусу", - стверджує лікар.

У посилці з Китаю немає комфортних для вірусу умов. Більше ніж два-три дні він там не протягне. 

Тож, навіть потрапивши в ідеальні умови, вірус може жити щонайбільше 14 днів. І на п'ятий-сьомий день після цього організму, як правило, із ним вдається впоратися. Або виникають смертельні ускладнення. Тому сумарно в організмі вірус може залишатися протягом приблизно 20 днів. Тож у посилці з Китаю немає таких комфортних для вірусу умов. Повірте мені, більше ніж два-три дні він там не протягне. Тому за час, доки посилка доїде до України... коротше, користуйтеся на здоров'я", - розповідає лікар.

Класичні симптоми, як соплі рікою, не є характерними для уханьського вірусу. Для нього властиві лихоманка, кашель, загальна слабкість, а також часто пронос і кон'юнктивіт. Однак усі ці симптоми можуть бути й за великої кількості інших хвороб.

Коли помирають люди, у нас всі одразу починають любити щеплення. І запитують, де вакцина, коли вона буде, хто нас урятує? Друзі, у нас минулого тижня двоє людей померло від правця. Тобто в Україні ймовірність смерті від правця є вищою, ніж від коронавірусу. Вас це не хвилює? Причому вакцина від правця є! Альо! Кожен дорослий має робити раз на 10 років. Не хочете про це подумати? Це те, що актуально зараз. Вакцина від коронавірусу може з'явитися за шість-вісім місяців. Ще стільки само треба буде на випробування. Тому не раніше ніж за півтора-два роки вакцину ніхто не побачить. Але за цей час епідемія має втратити свою актуальність", - говорить Комаровський.

Жодних противірусних засобів від цієї хвороби немає. 

Хоча маса народу зараз точно почне продавати всякі "фуфломіцини" і "фуфломірони". Нічого з цього вам не допоможе! Головне – уникати контакту із хворими й діяти, як за будь-якої вірусної інфекції. Сидіть удома, менше вештайтеся у громадських місцях, пийте більше рідини, стежте за вологістю у приміщенні, регулярно провітрюйте його", - ділиться інформацією лікар.

У нас є всі шанси благополучно оминути цю кризу.

Ви як обивателі не можете зробити нічого, окрім як не пертися із соплями в різні установи. Мийте руки і не обіймайтеся аби з ким. Китайські медики вдягнені у спеціальні костюми. А чи є такі костюми в наших лікарнях? Чи є в наших лікарів нормальні маски? Біда в такому: щоб мати костюм для захисту від коронавірусу, його потрібно замовити на AliExpress у Китаї. Не нагнітайте! Робіть замовлення на AliExpress, жеріть банани, цілуйтеся – але тільки коли не тече з носа", - резюмує Євген Комаровський.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Україна не готова до можливих епідемій.

Читайте також:Україна припинить пряме авіасполучення з Китаєм із 3 лютого – МОЗ