Iнтерв’ю
29 січня 2020
Семен Семенченко: «Міністерство ветеранів потрібно взагалі розганяти і призначити нове керівництво»
У Міністерстві ветеранів вважають, що головна проблема - в самих ветеранах.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Семеном Семенченком, екс-народним депутатом України та засновником батальйону "Донбас".

Кор.: Ви багато пишете про Порошенка і його справу в ДБР. Як вважаєте, чим закінчиться ця історія?

Семен Семенченко: Я багато пишу не лише про справу ДБР, я пишу про злочини Порошенка і про необхідність його покарання. Якщо ми не будемо карати винних, то у майбутньому у нас буде суцільний безлад. У нас за 28 років не покараний жодний президент чи злочинець.

Порошенко повинен відповісти в першу чергу за Іловайськ, Дебальцево, Мінськ. Тут не питання у справах ДБР, хто їх подавав. Ми говоримо про відповідальність взагалі, і не лише Порошенка.

Я не вірю, що ДБР доведе справу до кінця.

Кор.: Як Ви вважаєте, чи взагалі буде якесь слідство по тим справам, які Ви назвали?

Семен Семенченко: Зараз ми добилися, що у Верховній Раді уже зареєстрована, але ще не проголосована, тимчасова слідча комісія по Ілловайську й Дебальцево. Я сподіваюся, що висновки, які зробить ця комісія, якщо вона буде проголосована, можуть повпливати на вирішення справи в суді. Порошенко не давав по них свідчень, тому що є безліч доказів, що він державний зрадник. Я вважаю, що це можливо, але при політичній волі нинішнього чи майбутнього керівництва країни.
Моє завдання перед загиблими побратимами - працювати, боротися і вірити в краще.

Кор.: Чи бачите Ви в діях президента Зеленського підігравання інтересам Росії? Які його дії щодо повернення окупованих територій Ви вважаєте правильними, а які ні?

Семен Семенченко: Я вважаю, що Зеленський взяв за основу своєї зовнішньої політики Мінські домовленості. Останні - це державна зрада, підігравання інтересам Росії. Це розпочав його попередник, пан Порошенко. І помилка Зеленського, свідома чи несвідома, я поки не маю повної інформації, що він пішов по цьому шляху.

Мінські домовленості не вигідні Україні і не корисні взагалі, тому це помилка діючого президента. Я відокремлюю пропагандистську інформацію, яку поширюють прихильники Порошенка від реальних дій. Я схиляюся до думки, що не потрібно йти по шляху Мінських домовленостей.

Що стосується позитиву, то я бачу, що Зеленський не намагається дописати щось в Мінські домовленості, що погіршить позицію України, і не прагне імплементувати особливий статус в Конституцію, як робив це Порошенко в 2015 році.

Кор.: В минулому і позаминулому роках ви активно блокували торгівлю України з Росією? Чи правий був Олег Ляшко, коли вчинив бійку з Андрієм Герусом щодо поставок електроенергії з Росії до України?

Семен Семенченко: Ми виступаємо проти торгівлі з Російською Федерацією, адже це не корисно для нашої економіки, війська, нам потрібно розвивати своє. Але, наскільки я розумію, законопроєкт про електроенергію уже був прийнятий новий і там заборонена поставка із Росії. Фракції Медведчука та інші за це не голосували.
Я не бачу взагалі змісту в бійці Ляшка з Герусом, вони ні на що не повпливали, це зі сфери піару.

Кор.: На друге травня Рефат Чубаров анонсував мирну ходу через Чонгар до анексованого Криму. Як Ви ставитеся до такої ініціативи?

Семен Семенченко: Крим потрібно було захищати у 2014 році. Тоді була така можливість, але на жаль, такого ніхто не організував. Ми організували спротив у Донецькій і Луганській області, і тому зараз більші частини цих областей саме із-за зусиль активістів, військових, мирних жителів, зараз українські. Тому я не бачу результату від мирної ходи, агресор розуміє лише мову сили, а на світову спільноту це не впливає. Вона у нас лише "стурбована".

Поки ми не станемо сильними - це сильна економіка, сильна армія, така ситуація і буде тривати. А мирна хода - це "припарки мертвому". Я ставлюся нейтрально до цього.

Якщо організатори мають на те причини, нехай так роблять, але особисто я не бачу в цьому практичного сенсу.

Кор.: Розкажіть про гуманітарну ситуацію щодо підтримки ветеранів державою. Які проблемні моменти Ви можете підкреслити?

Семен Семенченко: Міністерство ветеранів потрібно взагалі розганяти і призначити нове керівництво, яке розуміє тему ветеранів. Якщо почитати концепцію роботи Міністерства ветеранів, яку вони зараз опублікували, проєкт, то там основною проблемою є ніби те, що ветерани не відчувають себе членами суспільства. Хоча насправді ветерани - це найбільш активна частина суспільства, саме тому вони пішли захищати Україну.

Якщо навіть таких глобальних речей є нерозуміння, то яка може бути мова про захист гуманітарних чи соціальних інтересів. Є багато проблем, які не вирішуються, відсутнє лобіювання інтересів Міністерства у бюджеті, відсутня програма житлового будівництва, вивчення зарубіжного досвіду. Міністерство вважає, що проблема ветеранів - в самих ветеранах.

Кор.: Дякую за розмову.

Раінше стало відомо про нові точки розведення військ: на яких ділянках наполягає Україна і чого хоче Росія.

Читайте також:Рябошапка повернув попередній склад прокурорів у справах Майдану