Iнтерв’ю
30 січня 2020
Росія закриває східні кордони через коронавірус
Таке розпорядження підписав глава уряду Михайло Мішустін.
news-image

Росія із-за смертельного коронавіруса тимчасово закриває кордон з Китаєм на Далекому Сході. Таке розпорядження підписав глава уряду Михайло Мішустін. Наскільки небезпечний вірус, які новини про нього правдиві, а які — просто нагнітання паніки, чи можна заразитися через посилку з Aliexpress і чому Китай починаючи з ХХ століття став джерелом нових епідемічних небезпек, «Лента.ру» взнала у професора Школи біомедіцини Далекосхідного федерального університету, завідувача лабораторією вірусології ФНЦ Біорізноманітності Далекосхідного відділення Академії наук, керівника міжнародного науково-освітнього центру біологічної безпеки Роспотребнадзора, доктора біологічних наук Михайла Щелканова.

«Лента.ру»: Що взагалі таке коронавірус? Звідки він взявся?

Михайло Щелканов: Коронавіруси — це представники досить обширного сімейства сoronaviridae. Найбільш небезпечні серед них віруси роду Betacoronaviruses. У їх числі і вірус, що викликає важкий респіраторний синдром. У народі його охрестили атиповою пневмонією, але це неправильно. Betacoronaviruses — це, як правило, природно-осередкові віруси. Природними резервуарами для них є рукокрилі — леткі миші і крилани, яких інаппаратно переносять інфекцію. Тобто у самих тварин немає клінічних проявів, але при цьому вони виділяють вірус із слиною, сечею і фекаліями. Виділяючи вірус, вони можуть заразити безпосередньо людину, але це буває рідко. Найчастіше спочатку заражаються дрібні ссавці — єнотовидні собаки, борсуки, єноти та інші. Цих звірів активно споживають в Східній Азії. Саме так заражається людина. Так відбувалося і з важким гострим респіраторним синдромом (атипова пневмонія — прим. «Ленти.ру») на території Китаю у 2002-2003 роках.

Китайці підозрюють, що на цей раз люди могли заразитися, з'ївши змію.

Я б обережніше до цієї версії відносився. У статті, яку опублікували наші китайські колеги, містяться виводи, зроблені на основі молекулярно-генетичного дослідження. Вони проаналізували мутації генів, що мовчать, і поглянули, у якої тварини такі ж мутації, що мовчать, як в цього вірусу. Є гіпотеза, що таким чином можна знайти господаря. Для наукової версії це сповна собі припущення, але воно ніяк не може стати основою для формування доказової бази. І я не прибічник цієї гіпотези до тих пір, поки не буде чітких експериментальних доказів.

А не чи все дорівнює обивателеві, хто це вірус переніс — змії або кажани?

Кажани чим небезпечні — це ссавці, тобто їх віруси адаптовані для інших ссавців і для людини. Змії дуже екзотично виглядають в цьому ряду.

Чи є вірогідність, що новий коронавірус є в російській природі? Популяції кажанів між собою повідомляються?

Ні, в Росії природних вогнищ цього вірусу немає. Види кажанів, які мешкають в серединних районах Китаю, не мешкають у нас. У нас можуть бути лише привізні епідемічні випадки.

Чи можна вірусом заразитися через посилку з «Аліекспресс»?

Теоретично це можливо, але епідемічного значення не має. Всі респіраторні інфекції поширюються повітряно-краплинним дорогою. Теоретично така вірогідність є, деякі посилки зараз за считаниє дні приходять. Тому тут кожна людина в міру своєї недовірливості повинна поступати. Я, наприклад, отримую посилки з Китаю.

В середньому вірус гине протягом скількох днів?

При підвищенні температури до 40-45 градусів гине в считаниє хвилини. Але якщо вірус при кімнатній температурі осів на поверхню, на яку немає попадання прямих сонячних променів, він може протриматися доба-двоє. Все залежить від вологості і температури. Тобто величезний діапазон варіантів, і все прорахувати практично неможливо. Але поважно, що сам механізм є. Проте жодного випадку, коли посилка стала б джерелом зараження вірусами, не підтверджено.

Уханьський вірус може бути рукотворного походження?

Сенсу в цьому великого немає, я вас запевняю. Створювати зараз якийсь новий вірус просто дорожче, ніж узяти вже наявний природно-осередковий і адаптувати його до кліток ссавців. Кожного разу, як тільки в світі трапляється якийсь епідемічний підйом, тут же всі цікавляться, а не чи рукотворний це вірус. Свого часу з приводу Віл-інфекції на офіційному рівні обговорювалося, що це диверсія американських імперіалістів. Що далеко ходити — візьміть той же свинячий грип, пандемія якого була в 2009 році. І що? Теж говорилося, що це фармкомпанії скинулися і розробили спецвірус, щоб потім на нім нажитися. Сповна офіційна була точка зору. І зараз — все те ж.

Тобто розмови про біологічну зброю — з розряду фантастики?

Ні, чому, це сповна реально. Але якби даний вірус був біотероризмом, це все вже давно стало б відомо. Не думайте, що біотерористи існують в якомусь космічному просторі і, подібно до інопланетян, можуть непомітно зробити свою справу і відлетіти на тарілці в космос. Молекулярно-генетична структура вірусу проаналізована сто разів. Це на 90 відсотків природно-осередковий вірус. Він нерукотворний. Та і взагалі, біотерористам працювати досить складний. Потрібне спеціальне устаткування його треба десь купувати. Всі подібні покупки відстежуються, адже це не хліби в магазині купити — потрібні реактиви, потрібні фахівці. Всі фахівці — на вигляді, за їх «надвиробництвом» стежать.

А якщо не конкретно про уханьський вірус говорити, а взагалі про теоретичну можливість створення вірусу-вбивці?

Ви мені поставили слизьке питання, а потім з'явиться заголовок помітний: «Вірусолог оголосив тотальну мобілізацію...» Обережніше з цим. Теоретично подібне можливо. Підтвердженої офіційної інформації про те, що віруси використовує хтось свідомо, немає. Але неумисних випадків — величезна кількість. Наприклад, зараз на Філіппінах бушують захворювання кокосових пальм каданг-каданг і тінангаджа. Обидві хвороби викликають загибель рослин. За останніх 50 років через це знищені десятки мільйонів кокосових пальм на Філіппінах і островах Океанії. Вірусологи встановили, що інфекція поширюється ріжучою кромкою мачете, за допомогою якого зрізають плоди з пальми. Власники плантацій, природно, вважали за краще наймати робітників, що говорять на одному з ними мові, і бікольци (жителі філіппінського півострова Біколь — прим. «Ленти.ру») занесли віруси одноплемінникам на сусідні острови.

Китайський коронавірус — смертельний?

Вірус, звичайно, небезпечний, але не більш, ніж інші. Наприклад при Торсі (важкий гострий респіраторний синдром, або атипова пневмонія — прим. «Ленти.ру») летальність в Китаї була близько 10 відсотків, по світу — 11 відсотків. А тут, як би цинічно це не звучало, всього два-три відсотки. Це в рази менше. Контагіозність (здатність заражати — прим. «Ленти.ру») цього вірусу набагато нижча, ніж в грипу, до якого ми всі звикли. Тому, чесно кажучи, я не бачу приводу для паніки.

Читайте також:В Індії зафіксовано перший випадок захворювання новим коронавірусом