Iнтерв’ю
1 лютого 2020
Руслан Бортник: «Поки що Зеленський це знак питання, а не знак оклику.»
Руслан Бортник припускає відставку Богдана на середину весни.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Русланом Бортником, політологом, директором «Українського інституту аналізу та менеджменту політики».

Що саме він думає про поширення коронавірусу, дії президента, участь України в ПАРЄ, нові платіжки за газ та багато іншого читайте тільки у нас.

До вашої уваги ексклюзивне інтерв'ю.

Кор.: Україна знову в ПАРЄ. Наскільки ефективна робота нашої делегації там?

Руслан Бортник: Поки що складно оцінити, тому що вона ще мало там пропрацювала. Та поразка, яку ми спостерігали у частині відмови ПАРЄ переглядати повернення російської федерації, вона була логічна й зрозуміла. Мені здається, що це питання ще рано підіймати. Питання про нові санкції стосовно російської делегації можна було підіймати не раніше осені, коли пройде оця ситуація з поверненням Росії, тому що зараз Росію повернули й виключити її зараз з ПАРЄ не можуть, тому що це означало б визнання помилки з поверненням Росії. Тому це не працює. Тому поки що рано оцінювати склад цієї делегації, її роботу. Побачимо трішечки далі. Помилкою я ще вважаю те, що ми не їздили на попередню сесію ПАРЄ і таким чином залишили ПАРЄ наодинці з росіянами та дозволили їм використати цей час для того щоб вкорінитися і відновити свої горизонтальні зв'язки з депутатами. Іот наслідки цієї помилки ми пожинаємо в тому числі й на цій сесії.

Кор.: Зрозуміло, тобто відсутність України в ПАРЄ Ви вважаєте помилкою, а повернення це правильний крок?

Руслан Бортник: Так, звичайно.

Кор.: Люди по країні почали спалювати платіжки за газ, в яких вписано окремо за доставку газу. Чи може це призвести до великих протестів?

Руслан Бортник: До великих протестів — ні, але це дуже дратує суспільство. Я вважаю, що це якесь просто шкідництво. Таке враження, що хтось намагається зумисне роздратувати українців. Була ця вартість доставки в одній платіжці й ніхто на неї не звертав увагу, але виокремити цю вартість доставки ... Для українців це порівняти з доставкою електроенергії чи зі споживанням повітря. Українці це вважають вкрай несправедливою дикістю, і хоча протестів масових це не викличе, але це дуже серйозно підриває довіру до влади.

Кор.: Коронавірус розповзається планетою. Наскільки велика загроза існує для України та чи достатньо вжито мір безпеки в цій площині.

Руслан Бортник: Мені здається що заходів вжито поки що недостатньо. Ми одна з найостанніших країн, що закрила авіасполучення з Китаєм, більше того ця ситуація з вірусом вимагає термінового перегляду системи громадської безпеки, в тому числі в частині біобезпеки. В нас відсутня Держсанепідемслужба, відсутні сили які спроможні зупинити цей вірус на кордоні, відсутні профільні лабораторії та профільні групи спеціалістів які можуть з цим боротися. В сусідніх країнах, в Росії чи Білорусії, вони підняли на боротьбу з цим вірусом спеціально оснащені підрозділи. В нас всього цього немає і нам поки щастить, що ця хвороба не добралася до України, тому що переважно ми беззахисні. В інформаційному плані влада реагувала правильно: вона намагалась роздути паніку, пропіаритись, дуже швидко почали реагувати, давати прес-конференції, але крім інформаційного шуму реальних ефективних дій поки що не спостерігається.

Кор.: Наскільки ефективною є діяльність Володимира Зеленського на посту Президента? Що він робить добре, а де у нього нічого не виходить?

Руслан Бортник: Це дуже широке питання. Що робить добре — намагається всім подобатись і балансувати між різними політичними та соціальними групами в Україні. І прихід Зеленського призвів в якійсь мірі до часткової внутрішньої розрядки, саме внутрішнього протистояння. Він не намагається очолити корупційні потоки, як його попередники. Він не намагається настільки сконсолідувати владу як його попередники. Він привів з собою значне політичне оновлення, нових людей у політику, особливо це стосується парламенту. Він людина, яка все ж таки, мислить трохи по іншому, ніж класичні політичні еліти. це нестандартне мислення може дати позитивний ефект. Якщо казати про негативи — Зеленський не розбирається в людях. Він оточив себе переважно своїми опонентами - людьми, які працювали на Порошенка, на Народний фронт, навіть на Януковича, тобто в нього майже немає своєї команди. Йому не вистачає компетентності, загалом не вистачає професійності та досвіду його команді.Іноді Зеленському не вистачає сміливості. Тому, поки що його ключові обіцянки, які він давав, не виконані. Ефективної боротьби з корупцією немає. Є дуже слабкий рух в частині досягнення миру. Поки що Зеленський це знак питання, а не знак оклику. Поки що дуже мало часу пройшло, щоб поставити крапку на цьому президентові, але вже можна казати, що перший період цього президента пройшов далеко не ідеально і Зеленський не використав його для досягнення ключових своїх цілей.

Кор.: З інформ поля зовсім пропав Андрій Богдан. Є інформація, що готується його відставка. Підтвердіть це чи спростуйте і де він подівся?

Руслан Бортник: Багато версій зараз називають чому зник. Відносини між ним і Президентом погіршилися, але це не обов'язково призведе до відставки, хоча всяке може трапитися. Думаю відставка може бути більш вірогідніша до середини весни. Богдан свою роль виконав. Він ввів в професійну політику і державне управління цю молоду зелену команду. Зараз він все менше потрібен Зеленському, але разом з тим зберігає високу токсичність. Його критикує значна частина українського політикуму, критикують західні партнери. Тому я не думаю що це зникнення пов'язане з тим, що підписана заява про його відставку. Тут більш складніший і довший процес йде.

Кор.: Дякую Вам, Руслане, за відповіді та витрачений час.

Читайте також:«Зеленський є адаптований Янукович-2 зразку 2019 року», - Володимир Омелян