Світ
4 лютого 2020
Як кажанам вдається переносити убивчі хвороби і залишатися живими
Експерти з інфекційних захворювань кажуть, що головним винуватцем у спалаху нового коронавірусу в Китаї можуть бути кажани.
news-image

Експерти з інфекційних захворювань кажуть, що головним винуватцем у спалаху нового коронавірусу в Китаї можуть бути кажани. Цих тварин давно вважають такими собі біологічними суперзлодіями, пише ТСН.

На тлі нового спалаху набирає популярності фільм "Зараження" 2011 року – у ньому показують спалах хвороби, яка бере свій початок саме від кажанів у Китаї.

Дослідники з Інституту вірусології Уханя минулого року передбачили щось подібне до нинішнього спалаху. Тоді вони припустили, що джерелом нового спалаху коронавірусу буде кажан, і назвали найбільш ймовірним його місце – Китай.

І все це не було яснобаченням – скоріше, розуміння закономірності. New York Times пояснює, що ж такого особливого у кажанах.

Якщо підозри виявляться правдою, то новий штам коронавірусу приєднається до багатьох інших вірусів, які переносять кажани. Вони вже ставали першоджерелом епідемії атипової пневмонії SARS і коронавірусу близькосхідного респіраторного синдрому MERS, хоч при цьому були й інші тварини-посередники.

Кажани є природним "резервуаром" вірусу Марбург; вірусних інфекцій Ніпах і Хендра, які спалахували в Африці, Малайзії, Бангладеш та Австралії. Вважається, що вони також є джерелом вірусу Ебола. При цьому один кажан може містити в собі багато різних вірусів, не хворіючи.

У звіті 2017 року у журналі Nature учені з Альянсу EcoHealth створили базу даних з 754 видів ссавців та 586 видів вірусів, і проаналізували, які віруси походили від яких ссавців і як впливали на своїх носіїв.  Робота підтвердила, те, про що всі здогадувалися. Кажани – господарі значно більшої частки зоонозів за всі інших ссавців.

Так, гризуни, примати і птиці також можуть заражати людей. Але є причини, через які саме кажани замішані в декількох спалахах хвороб і, ймовірно, будуть причетні до них в майбутньому.

Співіснування з вірусами

Надзвичайна здатність кажанів уживатися з вірусами одна з їхніх відмінних якостей. Нове дослідження припускає, що поясненням їхнього таланту може бути таким: еволюційна адаптація кажанів до польоту змінила їхню імунну систему.

Так, у статті 2018 року, опублікованій в Cell Host and Microbe, вчені з Китаю і Сінгапуру з’ясували, що організм кажанів своєрідно реагує на потенційно чужорідну ДНК. Справа в тому, що енергетичні витрати на політ у кажана настільки великі, що деякі клітини в їхньому організмі руйнуються, вивільняючи шматочки ДНК. Вони потім потрапляють туди, де їх не мало б бути. Для більшості ссавців такі фрагменти ДНК могли б сигналізувати про вторгнення в організм хвороби. Але не у кажанів: еволюція привчила їхній організм ігнорувати це, замість того аби спричиняти запалення та починати боротьбу із потенційним вірусом.

Кажани втратили деякі гени, що беруть участь у подібній реакції. Адже запалення саме собою, без вірусу, може бути дуже шкідливим для організму. Водночас вчені зазначають, що хоч реакція і ослаблена, вона все ще є, і підтримує певний баланс. Таким чином організм кажанів реагує на віруси "ефективно", але "не надмірно".

Кажанів багато і вони дуже поширені. Гризуни становлять близько 50% чисельності ссавців, у той час як кажани – чверть. Втім кажани попри всі віруси в організмі живуть довго, на відміну від більшості гризунів.

Ці істоти є на всіх континентах, крім Антарктиди, в безпосередній близькості від людей і ферм. Переносити хвороби може їхній кал, а здатність літати лише сприяє швидшому поширенню.

Вміння співіснувати з такою кількістю патогенів, які можуть поширюватися на інших тварин, може мати руйнівні наслідки в умовах того, що люди торгують ними на ринках худоби і втручаються на території їхнього проживання. Їхні величезні колонії живуть приміром у печерах, і якщо туди потрапляє група людей, то це створює ідеальні умови для поширення хвороб.

Експерти наголошують, що припинення продажу диких тварин на ринку вкрай важливе для скорочення кількості спалахів хвороб у майбутньому. Втім вони все одно неминучі. Тому так само важливо вивчати диких тварин, зокрема й кажанів. 

Нагадаємо, у Китаї за 8 днів побудували лікарню для хворих на коронавірус.

Читайте також:В Італії художник за допомогою трактора «створив» коронавірус на полі