Україна
6 лютого 2020
Група «1+1 медіа» звернулася по допомогу до влади держави через обшуки, які провела СБУ
«1+1» попросив Зеленського про захист
news-image

Про це йдеться у заяві групи «1+1 медіа», який адресували, зокрема, президенту Володимиру Зеленському і голові Верховної Ради Дмитру Разумкову, Голові Служби безпеки України Івану Баканову та Генеральному прокурору України Руслану Рябошапці, пише «Є!»  з посиланням на hromadske.ua.           

Група закликає владу країни не допустити «прямого посягання на свободу слова».

Також лист із проханням надати уваги цій ситуації та не допустити прямого посягання на свободу слова також надіслали дипломатичним представництвам і представництвам міжнародних організацій в Україні.

Журналісти скаржаться обшуки з боку СБУ, які пройшли 5 лютого. Вони зазначають, що під час обшуку слідчі допустили низку грубих порушень кримінального процесуального закону..

Так, наприклад, журналісти стверджують, що ухвалою слідчого судді передбачено обшук лише трьох робочих місць конкретних журналістів, але слідчі СБУ наполягали на проведенні обшуку усього приміщення редакції.

Проте, найголовнішім є сам факт проведення обшуку журналістів програми журналістських розслідувань, пов’язаний з викривальною діяльністю програми, — перший за весь час існування незалежної України. Ми вкрай обурені та стурбовані тим, що на порушення, які викриває ця та інші програми журналістських розслідувань, у більшості випадків жодної реакції правоохоронних органів немає, натомість журналісти самі стають об’єктом переслідування», — йдеться у заяві медіагрупи

Там також наголошують, що «дії Служби безпеки України не мали нічого спільного з розслідуванням якихось злочинних дій, а є нічим іншим як черговою спробою політичного тиску на незалежне медіа».

Це вкрай небезпечний прецедент, який створюється у незалежній і демократичній державі, коли державний орган, покликаний дбати про безпеку країни, із численними порушеннями втручається у роботу редакції, яка займається журналістськими розслідуваннями, але не звертає уваги на самі об’єкти розслідувань», — додали в «1+1 медіа».

Читайте також:25% шкільних меню не відповідає нормам — Держпродспоживслужба