Резонанс
10 лютого 2020
Конституційний суд розгляне законність перейменувати УПЦ МП
У конституційності закону засумнівалися 49 народних депутатів
news-image

У вівторок, 11 лютого, Велика палата Конституційного суду почне розгляд конституційного подання щодо відповідності Конституції низки положень закону, згідно з яким Українська православна церква має бути перейменована. Про це повідомляє прес-служба КСУ, пише «Є!»  з посиланням на comments.ua.

Мова йде про вимогу закону про внесення змін до ст. 12 "Закону про свободу совісті та релігійні організації". Документ передбачає, що релігійна організація, що входить в структуру релігійного об'єднання, керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в країні-агресорі, має відображати у своїй назві приналежність до релігійної організації країни-агресора з можливим додаванням слів "в Україні".

При цьому 49 народних депутатів направили до Конституційного суду подання на відповідність документа Конституції. Парламентарі переконані, що цей закон "нівелює релігійну свободу та міжконфесійний мир в Україні, порушує конституційні права та свободи громадян.

Зокрема: право на свободу світогляду і віросповідання, свободу об’єднання в організації для здійснення та захисту своїх прав і свобод й задоволення інтересів, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність". Депутати наполягають, що це є втручанням держави у церковні справи. Крім того, за їх словами, закон був розглянутий і прийнятий з порушенням процедури.

Читайте також:Суд обрав запобіжний захід Звіробій