Події
14 лютого 2020
В Оман, коли там був Зеленський, прилітав глава Радбезу Росії Патрушев, - «Схеми»
Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев прилітав до міста Маскат (Оман), коли там перебував президент України Володимир Зеленський.
news-image

Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев прилітав до міста Маскат (Оман), коли там перебував президент України Володимир Зеленський, пише lb.ua.

Високопоставлений російський чиновник прилетів у ніч з 7 на 8 січня тим самим чартерним літаком Bombardier Global Express 6000 з бортовим номером 9H-VJN, який через добу доставив президента України з Маската в Київ.

 

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми: корупція в деталях".

Журналістам вдалося отримати підтвердження інформації про "московського пасажира" з двох не пов'язаних між собою джерел, зокрема - в базі даних про перетин кордону Російської Федерації.

Крім того, проведений журналістами моніторинг російських новин за 8 січня показав, що того дня Патрушев у публічному просторі був відсутній.

В Офісі президента стосовно цього заявили, що Володимир Зеленський "не знайомий, ніколи не спілкувався по телефону, не зустрічався і, відповідно, не обговорював жодних питань з секретарем Ради безпеки Російської Федерації Миколою Патрушевим".

Крім того, в ОП пригрозили "Схемам" судовим позовом у разі "подальшої дезінформації населення та недостатньої перевірки інформації редакцією".

Водночас у Зеленського проігнорували запитання журналістів про те, з яких причин Зеленський скористався тим самим приватним літаком, яким в Оман прилетів секретар Радбезу РФ Патрушев.

У Раді безпеки Росії заявили, що ці питання може коментувати тільки прессекретар Патрушева, але до моменту виходу розслідування в ефір його телефон не відповідав.

Ексглаву ФСБ Патрушева називають другою після Путіна людиною в Росії.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак назвав брехнею сюжет "Схем" і заявив, що "коментувати там нічого".

Це все - брехня від початку і до кінця, і немає жодного об'єктивного твердження, яке могло б стати реальним, ґрунтовним предметом для обговорення. Завтра будь-хто може випустити такий сюжет про будь-кого, в якому єдиним свідченням буде «як стверджують наші джерела» і зовсім маніпулятивні фрази під драматичну музику. Чи прийнятно це, чи журналістика це, чи професійна робота? Будь-яка людина з навичками критичного мислення скаже, що ні", - написав він у фейсбуці.

Єрмак запевнив, що на Банковій готові відповідати на будь-які питання, "готові до спілкування з журналістами".

Але хотілося б відповідати на питання, ґрунтовані на фактах, а не припущеннях. Тоді, упевнений, у нас буде конструктивний діалог і успішна країна - чого ми всі, безумовно, прагнемо", - додав він.

Нагадаємо, на Різдво Зеленський полетів в Оман. Після того, як у ЗМІ з'явилася ця інформація, Офіс президента повідомив, що глава держави відбув до Оману з робочою поїздкою "для зустрічей на вищому рівні" - з відповідальним за іноземні справи міністром Юсуфом бін Аляві бін Абдаллою та виконавчим президентом Державного генерального резервного фонду Абдулсаламом аль-Муршиді.

Судячи з офіційних фото, переговори відбулися в одному з місцевих готелів і пройшли в один день, хоча Зеленський перебував у країні з 5 по 8 січня.

Вранці 8 січня прессекретар Зеленського Юлія Мендель повідомила, що він перериває свій візит через катастрофу літака МАУ в Ірані. Незважаючи на це, до Києва Зеленський повернувся тільки вночі 9 січня, майже через добу після аварії.

Міністерство закордонних справ і Офіс президента заявили, що свого часу пояснять різдвяну поїздку Зеленського в Оман.

13 лютого нардеп Володимир Ар'єв оприлюднив відповідь ОП, в якій стверджується, що поїздка президента України в Оман не була офіційним візитом, не мала офіційного статусу і відбувалася за особисті кошти.

Офіс президента пообіцяв, що Зеленський відобразить поїздку до Оману у своїй декларації.

Раніше ми писали, що відпочив на 2,5 млн: з'явилося нове відео з готелю Зеленського в Омані.