Iнтерв’ю
14 лютого 2020
Мирослав Гай: «Якщо зустріч Зеленського та Патрушева підтвердиться, то це тягне на імпічмент»
Мирослав Гай занепокоєний призначенням голови Офісу Президента, адже переконаний, що ця людина пов’язана з росіянами.
news-image

Мирослав Гай надав ексклюзивні коментарі інфопростору «Є!». Мирослав Олександрович Гай — актор, волонтер, керівник благодійної організації «Фонд „Мир і Ко“».

Кор.: Прокоментуйте Вашу думку, будь ласка, щодо скандалу з Зеленським та Патрушевим. Чи є в ньому ознаки державної зради або то все брехня журналістів.

Мирослав Гай: Дивіться, ми маємо дочекатися. Це дуже серйозна історія, якщо вона підтвердиться фактами, то тягне на імпічмент президента, тому що тут є ознаки державної зради. Треба зрозуміти хто такий Патрушев. Патрушев - це колишній очільник ФСБ, голова Ради Безпеки Російської Федерації, людина, яка створила так звану доктрину Патрушева, котра містить концепцію превентивного ядерного удару. Це людина, яка вважає, що Україна - це не держава, що Україна має бути приєднана до нової союзної держави, до нового Радянського Союзу.

Людина працює в цьому напрямку. Це злочинець відносно України. Він один з ідеологів цієї війни, війни, яка іде на Донбасі. Його висловлювання щодо України та нашої державності, нашої Незалежності, можна знайти у відкритих джерелах. Він своїх агресивних ксенофобських позицій щодо України не скриває. Це дуже Небезпечна людина. Нам треба це розуміти. І його приватна зустріч з Зеленським лише загроза національним інтересам України. Ця таємна зустріч нічим хорошим не могла б закінчитися.

Чому? Ми не знаємо чи така зустріч була чи ні. Поки що ми бачимо заяву журналістів, що вони мають в наявності докази цієї зустрічі. Це дуже серйозна заява. В тому відео, яке продемонстрували журналісти Схем я побачив багато запитань, які ми отримали з відео. Як для такої заяви, яку вони зробили, треба досить більше доказів. Я сподіваюся, що журналісти не могли піти на такий сюжет, не маючи неспростовних фактів. Я думаю, що ми маємо зараз спокійно дочекатися оприлюднення таких фактів і, що це буде зроблено як мінімум в рамках суду. Я знаю, що Офіс Президента вже подав в суд на журналістів "Схем". З одного боку це, можна сказати, погано, а з іншого боку, це пришвидшить оприлюднення такої інформації. Якщо вона підтвердиться хоча б на дев'яносто відсотків, то, я вам скажу, що це дуже серйозно, це тягне до імпічменту.

Кор.: Зрозуміло. Дякую по цьому питанню. Розкажіть, будь ласка, свою думку, щодо вручення підозр Федині та Звіробій. Вважаєте це законним та нормальним, чи це напад на свободу слова в Україні?

Мирослав Гай: Я вважаю, що останні кримінальні впровадження, які ідуть проти Марусі Звіробій, Софії Федини, Антоненка, Яни Дуги й Кузьменка, те, що було проти Пояркова Андрія — це дискредитація органів силових органів, силових структур, це повна дискредитація МВС та СБУ. Це дуже небезпечно. Це така дуже погана, в дусі Радянського Союзу стратегія. Нападки на волонтерів і людей, які критикують владу й опозицію, самі ці кримінальні провадження, на мою думку, поки з того, що я бачив, з тих доказів, оприлюднених слідством матеріалів, вони просто порожні.

Вони не мають під собою ніякого підґрунтя серйозного. В той час, коли у нас випускають зрадників України безпосередньо, зрадників держави, які були доведені в суді, зокрема, наприклад, Рубана і Надію Савченко, які привозили з окупованих територій російську зброю до України з плануванням зробити масове вбивство, масові теракти в Україні, які намагалися вербувати наших військовослужбовців, зокрема зі спецоперацій, є відеодокази їхніх дій і відеодокази їхнього перебування на окупованих територіях, де вони отримували зброю російського зразка, найновітнішу, зокрема снайперські комплекси, міномети, мінометні міни...

І ці люди, вони на свободі знаходяться, а таких, як, наприклад Марусю Звіробій і Федину, намагаються притягнути. Можливо, їх висловлювання до президента були некоректними, але однозначно, що вони не несли ніякої загрози президентові, і те, що Офіс Президента цю тему розвиває, воно показує тільки слабкість самого президента Зеленського, його дискредитує як Верховного головнокомандувача, показує, що він боїться таких гострих слів з боку двох дівчат, висказаних в Ютубі, хоча сам Зеленський дозволяв собі набагато гірші висловлювання, набагато небезпечніші висловлювання, зокрема у фільмі "Слуга народу" 95-го кварталу. При Порошенку, як би його там Зеленський не хаяв, але свобода слова була.
Їх не садили та не відкривали кримінальні провадження і їхні програми не забороняли, попри те, що вони більш ніж некоректно дозволяли собі висловлюватися не тільки про тодішнього президента Порошенка, а й про саму державу, державні символи. Вони дозволяли собі демонструвати розстріл Верховної Ради у фільмі "Слуга Нарду", робили похорони чинниого президента, але ніхто їх не чіпав, тому що, ви знаєте, що ця клоунада - просто слова. У нас демократичні країни, такі як Великобританія, такі як Сполучені Штати Америки у деяких шоу на великих телеканалах дозволяють собі більш гостру політичну критику опонентів чи політичних лідерів, і там теж нікого не саджають. Зараз наразі такі кримінальні провадження характерні більше для країн диктаторських. Не кажу зараз Північна Корея, можна ближче набагато подивитися - Білорусь або Російська Федерація, оце їхній стиль. Мені дуже прикро, що Україна у 21 столітті наслідує не кращі приклади демократії й політичної зрілості, а наслідує приклади авторитарних, диктаторських держав. Така й оцінка цих кримінальних проваджень.

Кор.: Дякую. На 20 лютого анонсовано акцію під Офісом Президента від руху опору та капітуляції.

Мирослав Гай: Я буду на цій акції і запрошую всіх двадцятого лютого під Офіс Орезидента.

Кор.: Розкажіть по суті, будь ласка, що там буде?

Мирослав Гай: Зараз, останнім часом, ми бачимо, що призначення президента Володимира Зеленського і заяви його оточення, його самого, демонструють намагання зблизити Україну з Російською Федерацією. Це можна побачити по різних напрямках. Та стратегія РНБО, яка була представлена президентом, де пропонувалося вжити шляхи зниження напруги в стосунках, при тому, що у нас кожного дня відбувються обстріли. Ідуть заяви від Російської Федерації, що вони готові до обміну послів, нагадаю, що у нас немає посла Російської Федерації й українського посла в Російській Федерації теж немає.

Хочу акцентувати для критиків колишньої влади, зокрема Петра Порошенка про те, що у нас були збережені дипломатичні стосунки. Це неправда, у нас там були тільки консульські відділи для технічних консультацій, тому що у нас продовжувався процес обміну полоненими, у нас багато політичних в’язнів Кремля і потрібно було вирішувати ці питання. Зараз при Зеленському ведуться перемовини про те, щоб поновити такі дипломатичні стосунки.

Кор.: Учора було загострення на Донбасі, розкажіть про ситуацію на фронті, будь ласка.

Мирослав Гай: Я от зараз знаходжуся на Донбасі, то обстріли тривають кожного дня, я проїхав усю лінію фронту від Станиці Луганської до Широкіно. Я розмовляв з місцевими мешканцями, офіцерами, то мені повідомляли про обстріли як стрілковою зброєю, так і з артилерійської . Навіть по лінії розведення абсолютно поруч обстріли тривають, є приклади застосування важкої артилерії. Росіяни так хитро на трьох ділянках шириною в 100 метрів не стріляють, а поруч гатять з усіх калібрів і як їм заманеться.

У нас були поранені за ці дні. Ми тільки приїхали з Красногорівки, а нам прийшло повідомлення, що там був обстріл, 120 калібрами накрили це бідолашне містечко. Поки ще немає жодних ознак деескалації. При такій важкій достатньо ситуації, а це хвилює не тільки цивільних, військові теж ставлять запитання незручні, що ж відбувається у нас зараз із зовнішньою політикою в Україні.

Ми бачимо призначення голови Офісу Президента, це людина, яка пов’язана з росіянами. Ми знаємо, що пан Єрмак знаходиться у дружніх стосунках з паном Козаком, який зараз є куратором по українському питанню у Кремлі. Якщо зараз підтвердиться зустріч Зеленського з Патрушевим – це буде потужний удар і по зовнішніх відносинах України з іноземними партнерами, НАТО, США. Не можна без відома союзників зустрічатися з одним з ворогів країн НАТО, людиною, яка відверто вважає НАТО ворогом, а Україну – недокраїною та російською територією.

Дуже прикрі дії в інформаційному просторі. В усіх населених пунктах я особливо прискіпливо перепитував щодо наявності українських медіа та ЗМІ. Остання дія нинішньої влади, це кодування українських телевізійних каналів по супутнику фактично позбавляє майже 70% мешканців в зоні ООС українського інформаційного простору. Більшість людей користуються «тарілками» супутниковими, зараз там усі українські канали платні, а російські – вільні і безкоштовні. Усі ті люди, які знаходяться на деокупованій території вони слухають українську пропаганду. Там дуже кволо працює українське радіо, є кілька радіостанцій, але вони працюють не всюди через особливості місцевості, рельєфу. Усе це несе загрозу національній безпеці. 6 років війни і пропаганди – це впливає на підтримку дій РФ місцевим населенням . Діти, яким на початку війни було 12-14 років, зараз їм по 18 років, це люди які мають визначатися за кого вони, а це дуже складно зробити вибір, коли вони постійно в інформаційному просторі Росії.

Слава Богу, що ми бачили велику кількість патріотичних шкіл , зокрема, у містечку Кримське, Золотому, де вчителі своїми силами намагаються підтримувати дух України в дітях. Це робиться різними методами, наприклад, вони зняли відеоролик для конкурсу віршів Лесі Українки. Викладацький склад працює на патріотичне виховання дітей, і в стратегічному плані це дуже важливо. Але те, що закодували українські канали – це акт інформаційної агресії, підігравання ворогу, тобто, Росії і це сильний удар по безпеці України.


Кор: Дякую за Вашу змістовну відповідь.

Раніше стало відомо, що на Мюнхенській конференції підготували 12 мирних кроків для Донбасу.

Читайте також:В Оман, коли там був Зеленський, прилітав глава Радбезу Росії Патрушев, - «Схеми»