Iнтерв’ю
18 лютого 2020
Ахтем Чийгоз: «Крим на даний час - це воєнізована колонія суворого режиму»
Що саме він думає про ходу через Чонгар, про ситуацію з кримськими татарами в анексованому Криму, чи буде телеканал АТR працювати далі та багато іншого читайте в ексклюзивному інтерв'ю.
news-image

Ахтем Чийгоз надав ексклюзивні коментарі інфопростору «Є!».  

Ахтем Чийгоз - український кримськотатарський політик, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу (з 2008 року), голова Бахчисарайського регіонального меджлісу, депутат Бахчисарайської районної ради, народний депутат України від партії «Європейська солідарність». Брат кримськотатарського політика Рустема Чийгоза.

Що саме він думає про ходу через Чонгар, про ситуацію з кримськими татарами в анексованому Криму, чи буде телеканал АТR працювати далі та багато іншого читайте тільки у нас.

Кор.: На 2 травня анонсовано ходу через Чонгар на територію анексованого Криму. Це буде хода тільки зі сторони вільної України, чи з Криму рухатимуться люди назустріч? Розкрийте суть акції будь ласка.

Ахтем Чийгоз: Мета акції - знову акцентувати увагу на проблемі, пов'язаній з окупованих Кримом, як всередині країни, так і на міжнародних майданчиках, а також дати чіткий сигнал, що ми не дозволимо реалізувати сумнівні підходи по окупованому Криму, крім як повна деокупація. Що стосується активності на окупованій території в підтримку даної акції, зараз обговорюється форма солідарності наших громадян, які перебувають в Криму.

Кор.: Розкажіть про ситуацію з кримськими татарами в анексованому Криму. Є багато інформації про репресії окупаційної влади. Наскільки все гостро?

Ахтем Чийгоз: Крим сьогодні являє собою воєнізовану колонію із суворим режимом. Населення має бути або лояльним до Росії і бути обслугою численних новостворених військових баз, або покинути Крим. Громадські організації та Меджліс кримськотатарського народу постійно моніторять ситуацію в Криму, і всі питання, пов'язані з репресіями, екологічними проблемами, знищенням об'єктів історико-культурної спадщини, стимулюванням переселення з Росії російських громадян в Криму (понад півмільйона), організованими окупантами викраденнями людей, вбивствами і так далі - все це регулярно лягає в звіти всіх міжнародних місій і віддається інформаційної розголосу.

Кор.: Розкрийте ситуацію з телеканалом АТR. Чи буде телеканал працювати далі і на яких умовах?

Ахтем Чийгоз: Це питання знаходиться зараз в центрі уваги зацікавлених сторін. Думаю, що скоро прийдемо до якогось вирішення.

Кор.: Які кроки на Вашу думку має зробити президент Зеленський задля повернення Криму?

Ахтем Чийгоз:  Питання деокупації Криму безпосередньо пов'язане зі станом, в якому знаходиться Україна, її позиція на міжнародній арені, тим, які шляхи вирішення приймаються по лінії розмежування на сході України новою владою, її здатністю протистояти Росії, вести переговори з Путіним. Нажаль, всі ці напрямки після президентських і парламентських виборів представниками нової влади зазнали, на мій погляд, серйозних змін.

Деокупація Криму, так само як і звільнення від окупаційних військ тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, вимагає прояву послідовності попередніх п'яти років, використання і нарощування тиску на Путіна наших міжнародних партнерів, посилення санкцій, принципу «без України не обговорювати Україну», постійного посилення наших позицій на лінії розмежування замість зайвого облаштування адміністративних кордонів з АР Крим, присутності спецпідрозділів на лінії розмежування з Кримом і вздовж азовського узбережжя, посилення тиску в акваторіях Чорного та Азовського морів, демонстрації сили української армії.

Необхідно відмовитися від фальшивих меседжів типу «мир за всяку ціну», «вища цінність - людське життя», поставка води в окупований Крим під прикриттям гуманітарної допомоги, звільнення наших заручників і політв'язнів безпринципним і цинічним обміном на злочинців, таких як «Беркут», обвинувачений в розстрілах мирних громадян на Майдані, Цемаху, одного з організаторів вбивства ні в чому не винних жінок і дітей - пасажирів Боїнга MH-17, дивитися в очі Путіна і бачити десь глибоко в очах цинічного, жорстокого і підступного ворога розсудливості - це все деморалізує суспільство і нівелює цінності, досягнуті за попередні п'ять років.

Наші сильні позиції, такі як сильна армія, що зробила гідний опір Росії - державі-терористові, євроатлантична інтеграція, декомунізація, безвіз з ЄС - повага до нас, до України, до українського народу в світі, набуття Томосу - одного з найсильніших аспектів незалежності від окупаційної церкви Москви, в умовах війни забезпечення безпеки проживання на більшості території України, стабільні соціально-економічні показники, сьогодні, як і в період передвиборчої кампанії, в яку втрутилася Росія як в останній шанс політичної і фізичної колонізації України, представники нової влади продовжують ретранслювати як несуттєві.

Читайте також:Путін швидше віддасть Кремль: Сенцов пояснив, чому домовитися з Москвою про Крим не вийде