Україна
20 лютого 2020
Як зустрічають евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці
З Китаю повертаються 48 громадян України.
news-image

20 лютого завершується евакуація українців з Уханя, охопленого епідемією коронавірусу. Вивезені з Китаю громадяни будуть поміщені в карантин на 14 діб. Всі подробиці евакуації - на РБК-Україна.

09:50 В МВС повідомляють про те, що літак а Борисполі приземлився на дозаправку. Після цього він вилетить до Харкова.

Як зустрічають евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

09:45 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, в аеропорту "Бориспіль" приземлився літак, на якому прилетіли евакуйовані з китайського Ухань.

До цього борт "нарізав" сім кіл в небі на стику Харківської, Полтавської та Дніпропетровської областей.

Як зустрічають евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

09:32 Борт вже підлітає до "Борисполю". На злітно-посадковій смузі з'явилися люди в костюмах біологічного захисту.

09:11 Літак все-таки поміняв траєкторію руху і перестав літати по колу.

Як зустрічають евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

09:02 "Якщо борт прибуде в Харківську область, то Харків є транзитом. Далі людей будуть переміщати. Поки невідомо куди. Це координує уряд", - повідомив в коментарі телеканалу "Прямий" глава Харківської ОДА Олексій Кучер про приліт літака.

08:58 В Полтавській області біля селища Нові Санжари відбуваються сутички місцевих жителів з поліцією. За інформацією самих жителів, в це селище повинні привезти на карантин евакуйованих з Ухань - в медичний санаторій Національної гвардії України.

08:45 Журналіст Тетяна Доцяк пише у себе в Facebook щ тому, що в харківському аеропорту стоять машини швидкої допомоги, екіпаж в захисних костюмах і рятувальники.

08:45 Журналіст Тетяна Доцяк пише у себе в Facebook щ тому, що в харківському аеропорту стоять машини швидкої допомоги, екіпаж в захисних костюмах і рятувальники.

08:13 Місцеві харківські ЗМІ повідомляють про те, що в аеропорту Харкова готуються зустрічати літак з Ухань. Однак офіційної інформації з цього приводу поки що немає.

Судячи за даними онлайн-радара, борт літає колами на стику Полтавської, Харківської та Дніпропетровської областей.

Як зустрічають евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

Фото РБК-Україна

08:00 Борт повинен приземлитися в терміналі F.

07:52 В терміналі F аеропорту "Бориспіль" зібралося небагато журналістів. Ходять чутки, що літак з Ухань летить до Харкова, - передає кореспондент РБК-Україна.

Як зустрічають евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

07:42 Літак з Китаю, який очікують в "Борисполі" о 8:00, робив зупинку в аеропорту Алмати (Казахстан) о 4:37 (00:37 за київським часом). З борту зійшли двоє громадян Казахстану.

Після 35-го кола літак полетів в сторону Києва. На онлайн-табло прибуття в Бориспіль о 09:37.

Літак з Китаю прибуває до Борисполя

Спеціальний рейс для евакуації українців здійснює літак компанії SkyUP. 19 лютого він вже прибув в Ухань, а повернення до аеропорту "Бориспіль" заплановано на 08:00 20 лютого.

Крім членів екіпажу на борту знаходиться досвідчена команда лікарів. З епіцентру епідемії літак доставить в Україну 48 громадян нашої країни і 29 іноземців (громадяни Ізраїлю, Норвегії, Чорногорії, Аргентини, Панами, Коста-Ріки, Домінікани, Еквадору та Іспанії).

Група українців в уханьскому аеропорту

Фото: Група українців в уханьскому аеропорту "Тяньхе" (china.mfa.gov.ua)

Раніше в Міністерстві охорони здоров'я заявили, що на борт не допускатимуть людей симптомами ГРВІ. Також кожен пасажир повинен підписати інформовану згоду на проведення карантинних заходів та спостереження за станом здоров'я.

Після приземлення в "Борисполі" літак відразу відправиться на санітарну стоянку. Митний огляд буде здійснюватися в костюмах біозахисту.

Карантинна зона

Евакуація українців з китайської провінції Хубей затягнулася у зв'язку з визначенням місця для їх розміщення на час карантину. Розглядалися локації санаторно-курортного типу в Київській області і в західних областях.

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька 19 лютого повідомила, що відомство знайшло чотири об'єкти в різних містах України, які підходять для розміщення евакуйованих і є безпечними не тільки для прибулих з Китаю, але і для всіх українців.

Однак, Скалецька не назвала їх конкретне місце розташування "з міркувань безпеки".

Карантинна зона буде охоронятися співробітниками Національної поліції і Нацгвардії. Для безпеки і знезараження створять подвійне кільце захисту з пішими патрулями, автопатрулями, системою відеоспостереження. Також буде діяти контрольно-пропускний пункт і цілодобовий об'єднаний ситуаційний центр МВС.

Медичне спостереження в обсерваційній зоні будуть забезпечувати ті ж лікарі, які супроводжували громадян під час евакуації з Китаю.

Українці проходять медичний контроль перед вильотом з КитаюФото: Українці проходять медичний контроль перед вильотом з Китаю (china.mfa.gov.ua)

Акції проти розміщення евакуйованих з Уханя

19 лютого у Львівській області пройшли акції проти розміщення українців з Китаю. Протестувальники у Винниках перекрили під'їзди до шпиталю ветеранів воєн і репресованих, до воріт почали звозити шини. При цьому, керівник установи спростував чутки про можливе розміщення евакуйованих на карантин.

На засіданні облради Тернопільської ОДА виступили проти розміщення українців з Уханя в санаторії "Медобори". Працівники санаторію заявили, що не вийдуть на роботу, якщо людей на карантин будуть розміщувати саме у них. Рівненська ОДА також відмовилася приймати евакуйованих з Китаю українців.

Тільки Одеська обладміністрація затвердила ряд додаткових заходів у зв'язку з коронавірусом. За словами голови ОДА Максима Куцого, інфекційна лікарня Одеси готова розмістити 65 осіб в спеціальних боксах. Також лікарня Ізмаїла готова до розгортання додаткової госпітальної бази.

Епідемія коронавірусу забрала життя більше 2 тис. осіб

Спалах коронавірусу Сovid-19 вперше був зафіксований наприкінці грудня 2019 року в місті Ухань (провінція Хубей). Найбільш вірогідним джерелом інфекції стали дикі тварини, якими торгували на міському ринку морепродуктів. Вірус здатний передаватися від людини до людини і викликає ускладнення у вигляді запалення дихальних шляхів (пневмонії).

На даний момент коронавірусом заразилося понад 75 тис. осіб у всьому світі, з них 80% в Китаї. Кількість смертей перевищила 2 тис. При цьому, китайські вчені заявили про подолання піку епідемії. Більше 80% випадків захворювання класифікуються як легкі.

Варто відзначити, що в Міністерстві охорони здоров'я України повідомили про виконання всіх необхідних заходів для попередження поширення вірусу територією України.

Читайте також:Зоряна Скалецька: Ми готові до відправлення літака і прийняття в Україні евакуйованих з Китаю