Україна
20 лютого 2020
Найголовніше за день: річниця розстрілів на Майдані, зустріч евакуйованих з Уханя, початок роботи МВФ в Україні
Читайте про найголовніші події дня, 20 лютого.
news-image

Журналісти інфопростору «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 20 лютого.

Річниця розстрілів на Майдані

У День Героїв Небесної Сотні українці згадують трагічні події Євромайдану. 18-20 лютого 2014 року в ході зіткнень в центрі Києва загинуло 105 активістів Революції Гідності.

Для зачистки Майдану Незалежності від учасників акцій протесту СБУ і спецслужбами МВС була розроблена так звана "антитерористична операція".

18-22 лютого 2014 року були найстрашнішими днями Революції Гідності. Саме тоді протистояння Євромайдану і провладних силовиків досягло кульмінації, яка закінчилася загибеллю Небесної Сотні і перемогою протестуючих.

У шосту річницю цих подій підготувли хронологію п'яти днів 2014 року, які повалили режим Януковича.

Зустріч евакуйованих з Уханя

20 лютого завершується евакуація українців з Уханя, охопленого епідемією коронавірусу. Вивезені з Китаю громадяни будуть поміщені в карантин на 14 діб.

Літак з евакуйованими з Уханя українцями та іноземцями приземлився на дозаправлення в аеропорту «Бориспіль» та вирушить в аеропорт у Харкові.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців у зв'язку із прибуттям в країну літака з евакуйованими з Уханя людьми.

Пост було опубліковано на сторінці президента у Facebook. Зеленський додав, що евакуйовані житимуть у закритому медичному центрі Національної гвардії у Нових Санжарах.

В Харківській області люди збиралися протестувати через чутки, що евакуйованих з Китаю розмістять на базі відпочинку ім. Соїча.

У селищі Нові Санжари на Полтавщині, куди з китайського Уханя везуть евакуйованих українців, тривають протистояння місцевих жителів і поліції. Силовики почали застосовувати сльозогінний газ.

Жителі селища розповіли, що поліція тричі проривала їхній кордон на шляху до медцентру Національної гвардії України "Нові Санжари".

За словами протестувальників, правоохоронці БТРами розтягували автомобілі та трактори, якими жителі перекрили дорогу.

Перед розміщенням евакуйованих з Уханя українців в медичному центрі у Нових Санжарах з об'єкта вивезли весь персонал. 

Олег Ляшко заявив у Фейсбук, що готовий на два тижні поселити двох-трьох людей, які прибули з Китаю, у себе вдома.

Початок роботи МВФ в Україні

Міжнародний валютний фонд попередньо погодив трирічну програму фінансування України у розмірі 5,5 мільярдів доларів. Проте затримка прийняття "антиколомойського" закону та інших реформ змусили МВФ затримати погодження програми.

Експерти МВФ прибули в Україну для проведення технічних обговорень політики економічного зростання. Термін перебування експертів в Україні в МВФ не уточнили.

Також повідомляли, що профспілка працівників освіти заявила, що внаслідок скасування субвенції для малих шкіл в Україні можуть закрити понад 3 тисячі навчальних закладів.

Кабінет міністрів видав проєкт постанови, в якій зазначається, що з 1 вересня 2020 року держава не фінансуватиме за рахунок субвенції школи, в яких менше 30 учнів. А вже з 1 вересня 2022 року не виділятимуть кошти і для закладів середньої освіти, в яких менше 50 учнів.

Читайте також:Венедіктова хоче скасувати амністію для учасників Революції Гідності