Суспільство
25 лютого 2020
Киянці прийшла платіжка за опалення на 53 тисячі гривень
У "Київтеплоенерго" вже підтвердили, що мова не йде про помилку чи збій, і пояснили причину такого нарахування.
news-image

Мешканка багатоповерхівки у Києві отримала платіжку за опалення за січень 2020 року на суму майже 53 тисячі гривень.

Про це пише Економічна Правда.

У "Київтеплоенерго" вже підтвердили, що мова не йде про помилку чи збій, і пояснили причину такого нарахування.

     

Зазначається, що мешканка будинку у Києві дійсно отримала платіжку за опалення 4-кімнатної квартири з опалювальною площею 127,3 кв м на суму 52932,18 грн за січень цього року.

Причиною такого нарахування у "Київтеплоенерго" називають те, що квартира виявилась єдиною із 177 квартир, в якій не встановлено квартирний лічильник опалення. Інші квартири у багатоповерхівці такі лічильники мають.

Мешканці квартир з лічильниками опалення оплачують лише спожите тепло за показаннями своїх лічильників та опалення місць загального користування. А різниця, що утворюється між показаннями загальнобудинкового лічильника та сумарними показаннями усіх індивідуальних, нараховується мешканцям без індивідуального лічильника", – йдеться у повідомленні.

У компанії наголошують, що сума нарахована за методикою, що діє для будинків, де є технічна можливість встановити квартирні лічильники опалення.

Водночас, у "Київтеплоенерго" погоджуються, що "хоча з точки зору закону нарахування за опалення правильне, однак з огляду на реалії — суперечить логіці справедливих нарахувань для клієнтів".

Одна квартира не повинна й не може оплачувати різницю між будинковим і квартирними лічильниками. І це проблема не лише Київтеплоенерго і його клієнтів, така ж ситуація і в інших містах. Причина полягає у недосконалості нормативної бази, зокрема Постанови Кабміну №630, вимог якої дотримуються теплопостачальники", — кажуть в компанії.
Існуюча методика працює, коли 50-70% квартир обладнані індивідуальними лічильниками. Коли оснащення індивідуальними приладами обліку в будинку перевищує 70%, але не досягає 100%, такий алгоритм дає збій", — зазначив директор СП "Енергозбут" КП "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатін. "Розуміючи абсурдність ситуації, яка виникла, ми будемо звертатися до уряду і профільного міністерства з ініціативою створення альтернативної методики проведення нарахувань для будинків, де більше ніж 70% квартир обладнані індивідуальними приладами обліку", — повідомив Лопатін.

"Київтеплоенерго" обіцяє переглянути перерозподіл спожитого тепла у вказаному будинку і зробити перерахунок платіжки на 53 тис грн.

12 лютого прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що у лютому 2020 року платіжки за житлово-комунальні послуги будуть найнижчими за всю зиму.

20 січня Олексій Гончарук заявив, що у 124 містах України 131 підприємство теплокомуненерго здійснило перерахунок та знизило платіжки за тепло і гарячу воду до 30%, що стало можливим через зниження ринкових цін на газ.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що знайдено рішення, яке дозволить знизити тарифи на опалення майже вдвічі наступної зими.

Раніше стало відомо, що відомий футболіст подає в суд на Київгаз за безглузду платіжку.

Читайте також:Оржель обіцяє ще більше зниження цін на газ у лютому