Події
2 березня 2020
Майор ЗСУ, який розкритикував Зеленського, розповів про погрози у госпіталі
Про інцидент офіцер розповів на своїй сторінці у Facebook, а також опублікував запис розмови з фігурантами скандалу.
news-image

Майор ЗСУ Роман Ковальов, якому раніше оголосили догану за критику президента Володимира Зеленського, поскаржився на погрози з боку працівників військового госпіталю, а також на спробу викрасти його телефон.

Про інцидент офіцер розповів на своїй сторінці у Facebook, а також опублікував запис розмови з фігурантами скандалу.

За його словами, все почалося з того, що 28 лютого він прибув на територію Головного клінічного військового госпіталю в Києві, щоб поспілкуватися з начальницею кардіоревматології Галиною Спаською.

У зв'язку з тим, що у мене є підстави вважати, що лікарі госпіталю ставляться до мене упереджено і обманюють, я почав записувати своє спілкування з лікарями на диктофон. Це право гарантовано мені статтею 34 Конституції України. Але одразу після початку мого спілкування полковник Спаська висловила своє заперечення проти запису нашої розмови. Це й не дивно, бо напередодні, 27 лютого, під час нашого спілкування з Анною Олександрівною про хід мого лікування на запис нашої офіційної бесіди потрапили дуже цікаві моменти про невидачу мені медикаментів, які за документами нібито отримувалися мною", – написав Ковальов.

Як зазначив офіцер, Спаська заявила, що запис розмови нібито порушуватиме її права, і покликала до свого кабінету начальника юридичної служби шпиталю підполковника Андрія Кузьминця.

Минуло кілька хвилин, і до нас у кабінет увійшов підполковник, який одразу зачинив вхідні двері зсередини і на моє прохання відмовився назвати себе. Зате без всіляких законних підстав він підскочив до столу, на якому лежав мій телефон у чохлі, і відкрито викрав його, засунувши собі в праву кишеню штанів, здійснивши грабіж. Я навіть одразу не зміг зрозуміти, що відбувається, коли підполковник зіштовхнув мене зі стільця і, схопивши за одяг, вдарив у груди, від чого я спиною вдарився в зачинені двері так, що вони затріщала", – обурився майор ЗСУ.
Я був шокований тим, що відбувалося, і зажадав припинити незаконні дії та повернути мені мій телефон. Після цього підполковник Кузьминець продовжив застосовувати до мене фізичну силу і на очах багатьох хворих і лікарів виштовхнув мене на вулицю. Після цього він попрямував у напрямку протилежної частини госпіталю. Я кинувся за ним і протягом всього його шляху голосно звертався до нього за військовим званням і вимагав повернути мій телефон, але у відповідь чув тільки такі фрази: "Ти клоун?", "Я тебе зараз в божевільню здам", "Ти псих", "У мене немає твого телефону", "Я не брав телефон", "Ще голосніше покричи", – додав Ковальов.

Йдучи територією медустанови, наголосив офіцер, він зустрів заступника начальника шпиталю, полковника Лашина і попросив, щоб той втрутився у ситуацію. Всі троє військових зайшли у приміщення юридичної служби, де скандал спалахнув із новою силою.

Ми продовжили діалог на підвищених тонах. Я вимагав повернути мені телефон, а начальник юрслужби відповідав, що у нього немає мого телефону. Потім підполковник Кузьминець знову схопив мене за одяг і заявив, що "зараз я тобі голову зламаю". У цей час втрутився полковник Лашин, відтягнув підполковника Кузьминця і також наказав повернути мені телефон", – згадує Ковальов.

У результаті Кузьминець все ж визнав, що телефон майора у нього, проте почав брехати, ніби Ковальов особисто віддав йому свій засіб зв'язку. Крім того, підполковник заявив, що поверне телефон тільки після того, як зітре звідти всі аудіофайли.

Я категорично заперечував можливість лізти до моїх особистих речей і знову звернувся до нього з вимогою повернути телефон. Після декількох хвилин наполегливих вимог підполковник Кузьминець таки повернув мені в руки телефон, що бачили полковник Лашин і працівниця юридичного відділу госпіталю", – розповів про розв'язку конфлікту Ковальов, зазначивши, що незважаючи на це, він все ж подав заяву в поліцію.

Як повідомляли раніше, офіцеру ЗСУ, майору Роману Ковальову оголосили сувору догану за пост із критикою на адресу президента Володимира Зеленського. Виявилося, що конфлікт між ними спалахнув ще у серпні 2019 року. Тоді глава держави навіть обізвав військовослужбовця "тріплом". Також Ковальов розповів, що після скандалу з доганою він потрапив у госпіталь, де медики спробували підробити дані про його самопочуття і виписали завчасно.