Політика
4 березня 2020
Заява Гончарука про відставку вже надійшла до Верховної Ради
Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук написав заяву про відставку.
news-image

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук написав заяву про відставку. Документ уже надійшов до Верховної Ради. Новим очільником уряду, найімовірніше, стане Денис Шмигаль, який наразі є віцепрем’єр-міністром та міністром розвитку громад і територій.

Про те, що Гончарук написав заяву про відставку, кореспонденту 24 каналу повідомили нардепи від "Слуги народу" після засідання фракції. На засіданні був присутній президент Володимир Зеленський.

Водночас спікер парламенту Дмитро Разумков підтвердив "Українській правді", що заява Гончарука вже надійшла до Верховної Ради.

Також в мережі з'явилась заява про звільнення Олексія Гончарука

Зауважимо, під час засідання фракції "Слуги народу" у мережі з'явилась інформація, що Гончарук просить суд заборонити Раді розглядати питання про його відставку. Гончарук просить суд заборонити Разумкову розглядати питання його відставки Відповідну заяву він начебто надіслав у Окружний адміністративний суд Києва. Однак у Кабміні цю інформацію спростували.

Що відомо про відставку Гончарука

Напередодні українські ЗМІ повідомили, що Гончарук після 6 місяців роботи очільником Кабміну піде у відставку за власним бажанням. Кандадатами на посаду нового глави уряду називали олігарха Сергія Тігіпка, бізнесмена і урядовця часів Януковича Валерія Хорошковського, теперішнього очільника МВС Арсена Авакова та директора з розвитку бізнесу Нафтогазу Юрія Вітренка.

Сам Гончарук коментуючи дані про свою відставку раніше заявляв, що не писав заяву про звільнення і з президентом про це не говорив. Однак станом на 3 березня після засідання фракції "Слуга народу" відставка Гончарука є вирішено. Голосування за відставку Гончарука та нових міністрів відбудеться 4 березня на позачерговому засіданні Ради о 16:00.

Чому Гончарук подавав заяву про відставку в січні

15 січня у мережі поширили запис розмови нібито Олексія Гончарука з керівництвом НБУ та очільницею Мінфіну. Фігуранти виробляли пояснення для президента Зеленського про причини зміцнення курсу гривні.
Умовний "Гончарук", як свідчить запис, сказав, що у Зеленського "дуже примітивне розуміння економічних процесів" (і уточнив, що "примітивне" – це "просте"). Себе ж "Гончарук" назвав "повним профаном" в економіці".
Згодом Гончарук заявив, що фрази на аудіо вирвані з контексту та змонтовані, однак вранці 17 січня подав заяву на звільнення Зеленському (зауважимо, звільнити Гончарука може лише Верховна Рада).
Увечері того ж дня, 17 січня, Володимир Зеленський не прийняв відставку Олексія Гончарука, та на спільній зустрічі з прем'єром дав тому "шанс та низку доручень".

 

Читайте також:Корнієнко: Треба системно переглянути роботу уряду, бо люди не відчули результату