Суспільство
6 березня 2020
В Україні за вісім років вдвічі зросла кількість людей, які вважають 8 березня звичайним днем - опитування
Для більшості опитаних свято 8 березня є гарним приводом зробити приємне близьким жінкам.
news-image

В Україні з 2013 року кількість людей, які вважають «8 березня» звичайним днем, зросла вдвічі і становить 11%.

Про це йдеться у переданих УНІАН результатах опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» протягом 21-25 лютого.

77% опитаних мають намір святкувати свято 8 березня цього року. 19% зазначили, що святкувати не будуть. У порівнянні з аналогічним опитуванням 2012 року дещо зросла кількість тих, хто не святкує у цей день. Відносно більше таких респондентів на заході країни, серед наймолодшої та найстаршої вікових груп. Цікаво, що серед чоловіків дещо більше респондентів, які мають намір святкувати 8 березня, ніж серед жінок», - йдеться у результатах.

Зазначається, що для більшості опитаних (68%) свято 8 березня є гарним приводом зробити приємне близьким жінкам. Відносно частіше альтернативу обирали молодь, мешканці сходу і півдня.

11% вважають 8 березня звичайним днем (з 2013 року кількість таких респондентів зросла вдвічі). Це частіше мешканці заходу.

Цікаво, що жінки (13%) поділяють твердження про звичайний день частіше, ніж чоловіки (8%). Лише 9% вважають це свято символом боротьби жінок за свої права, а 8% говорять про нього як про свято з радянського минулого.

Останнє твердження ближче для респондентів старшого віку. 

Більшість опитаних (87%) не підтримують ідею скасування свята 8 березня (у 2012 році - 91%). Підтримують ідею - лише 9%, частіше на заході (18%), водночас навіть тут більшість (73%) не підтримують таку ініціативу», - додали соціологи.

Опитування провела соціологічна група «Рейтинг» 21-25 лютого 2020 року серед населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Похибка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%.

Нагадаємо, у Київській області готують перший жіночий підрозділ з охорони VIP-персон.

Читайте також:Через державне свято 8 березня українців очікує три вихідних дні поспіль