Суспільство
9 березня 2020
В Україні відзначають День народження Тараса Григоровича Шевченка
Цьогоріч в Україні святкують 206 річницю від дня народження Кобзаря, який став символом боротьби за українську державність.
news-image

У понеділок, 9 березня, в Україні відзначають День народження Тараса Григоровича Шевченка, пише ТСН.

Майбутній видатний письменник народився в селі Моринці Черкаської області у 1814 році. Цьогоріч в Україні святкують 206 річницю від дня народження Кобзаря, який став символом боротьби за українську державність.

Сьогодні у всій Україні і в світі відбудуться урочисті заходи та церемонії покладання квітів до пам'ятника Шевченка.

Тарасу довелося вчитися грамоті, прислужуючи у дяка-вчителя, а з прийомами малювання він ознайомився у дяків-малярів. У 24-річному віці його викупили з кріпацтва за серйозну суму (еквівалент 45 кг срібла). Незабаром став студентом Академії мистецтв.

Весь цей час Шевченко писав вірші і до 1840 року випустив перший Кобзар.

Повернувся в Україну поет лише в 1844 році після того, як закінчив Акадімію мистецтв. У Києві він влаштувався художником у Київській тимчасовій комісії з питань розгляду старих актів.

На цей період його життя припало знайомство з відомим українським діячем Миколою Костомаровим. Також Шервченко сформував свої політичні погляди і став частиною Кирило-Мефодіївського товариства.

У березні 1847 року поета заарештовують і відправляють на заслання до Орську, де він повинен служити солдатом. Крім того, Микола I своїм указом заборонив йому писати і малювати.

У 1857 році Шевченко повертається із заслання. Поет живе в Москві і Петербурзі. У 1859 році приїжджає в Україну, але знаходиться під наглядом поліції, постійне проживання в Україні йому заборонено.

Помер видатний Шевченка 10 березня 1861 року. Похований він був спочатку в Петербурзі, проте в тому ж році він був перепохований на Чернечій горі біля Канева.

Кілька фактів:

один із кратерів Меркурія названо на честь Тараса Григоровича;

майже 1400 пам'ятників Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю;

в Україні 164 населені пункти названі на честь Шевченка.

Раніше ми писали, що український студент Валентин Лавренюк підписав контракт зі Стівеном Кінгом, викупивши за 1 долар права на екранізацію його оповідання "Велотренажер" (2008) у рамках програми Dollar Baby.