Світ
9 березня 2020
У Нідерландах почався суд у справі Boeing МН17 – відео
Офіційно звинувачення висловили трьом росіянам та одному українцеві.
news-image

9 березня 2020 року у Нідерландах розпочався суд щодо збиття Boeing MH17 над Донбасом у 2014-му. Офіційно звинувачення висловили трьом росіянам та одному українцеві, повідомляє 24 канал

Справу розглядають у судовому комплексі "Скіпхол": там напередодні посилили заходи безпеки. Головує на процесі суддя Хендрік Стейнхаюс.

Крім головного судді, процес будуть вести ще двоє служителів Феміди. Також в залі присутні два запасних судді, на випадок якщо хтось з основних захворіє або не зможе перебувати на процесі. 

Зазначено, що в процесі попередньо виступлять 49 родичів жертв катастрофи, 84 людини також будуть звертатися за матеріальною компенсацією.

Від України у справі MH17 Міжнародну слідчу групу очолює заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

Коротко про судове засідання:

Жоден зі звинувачених 9 березня не прийшов на розгляд справи.

Триватме сьогоднішній розгляд з 10 до 17 години (за нідерландським часом) із двома перервами.

На резонансний судовий процес акредитували майже пів тисячі журналістів.

Опісля години розгляду, у суді оголосили перерву через технічні несправності.

Справа наразі складається із 30 тисяч сторінок.

Планується, що повний і всесторонній розгляд триватиме протягом року.

Дивіться онлайн-трансляцію судового засідання щодо збитого Boeing МН17

 
Кому висловили підозру

На сьогодні прокуратура Нідерландів висунула обвинувачення чотирьом фігурантам – трьом росіянам і одному громадянинові України:

колишньому "міністру оборони" так званої "ДНР" Ігореві Гіркіну (Стрєлкову);

генерал-майору Сергієві Дубінському (Хмурому). Він командир розвідки "ДНР", офіцер ГРУ РФ. Йому можуть інкримінувати організацію атаки на літак;

полковнику Олегові Пулатову (Гюрзі). Він ветеран російських ВДВ, його згадано у зв'язку з перевезенням "Бука" та організацією охорони району падіння уламків збитого літака. Міг бути біля установки в момент запуску;

громадянину України Леонідові Харченку (Кроту), бойовику "ДНР".

На момент початку засідання жоден із них не з'явився в суд. Їх звинувачують у доставці зенітно-ракетного комплексу "Бук" з Росії в Донецьку область. Псля падіння лайнера вони намагалися приховати сліди злочину, повідомляє obozrevatel.

Суд у справі збитого Boeing 777

Який суд розглядає справу?

Частину обвинувального висновку передано в розпорядження суддів Окружного суду Гааги, але це не Гаазький трибунал. Кілька країн вимагало призначити саме міжнародний трибунал, але в Раді Безпеки ООН цю ініціативу заблокувала Росія. Процес вирішили провести в Окружному суді Гааги.

Через те, що увага нідерландського суспільства й світової спільноти до цього судового процесу велика, організатори вирішили перенести суд у комплекс Схіпхол, у якому розташована юридична компанія у місті Бадхуведорп.


Будівля у якій відбудеться суд по MH17 / Фото EPA

Телеканал NOS зазначає, що свідками у справі проходять 13 людей, особистості 12 з них засекречені.

За словами адвокатки одного з обвинувачених Олени Кутіної, до суду прибудуть тільки юристи кожної зі сторін, а самих фігурантів не буде.

Додамо, що стороною звинувачення виступатиме виключно прокуратура Нідерландів.

Представляти позицію звинувачення буде прокуратура Королівства Нідерланди. Тільки вона. Решта – надаватимуть їй максимальну моральну підтримку", – пояснила заступниця директора департаменту МЗС України з міжнародного права, учасниця української делегації Оксана Золотарьова.

За її словами, в розслідуванні катастрофи брали участь представники СБУ й Генпрокуратури – опитували свідків, прослуховували телефонні перехоплення та продивлялися відео з камер.

Вона зазначила, що делегація, яка прибула в Нідерланди, складається з представників Генпрокуратури – заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова, який очолив Спільну слідчу групу, заступника голови СБУ, посла України в Королівстві Нідерландів Всеволода Ченцова та безпосередньо Оксани Золотарьової, пише "Громадське".

Щодо одного з обвинувачених, який є громадянином України – Харченка – ми знаємо, що його зараз немає на території, підконтрольній Україні. Якби він був на території, підконтрольній Україні, і ми б знали, де саме він, він би вже був у наручниках і сидів би в суді", – додала Золотарьова.

Підкреслимо, що заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко у Facebook докладно розповів про той трагічний день, коли збили Boeing 777.

Сьогодні в Нідерландах починається довгоочікуваний судовий процес у справі про збитий росіянами малайзійському Боїнг рейсу МН-17... Як не намагалася інформаційно-пропагандистська машина РФ брехати і обдурити весь світ, цього разу їм це не вдалося. Зокрема завдяки чітким і злагодженим діям української сторони", – зазначив він.

Нагадаємо, що в Гаазі (Нідерланди) напередодні суду щодо катастрофи рейсу МН17 родичі загиблих влаштували мовчазний протест під посольством Росії, вимагаючи притягнути до відповідальності винних у трагедії.

Як повідомлявли раніше, Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам – Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року на території України. На борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Читайте також:«Ми чекали цього п’ять з половиною років». Рідні загиблих у катастрофі рейсу МН17 прокоментували початок суду над росіянами