Світ
10 березня 2020
У США голова фірми відмовився від зарплати в мільйон доларів, щоби більше платити співробітникам
Зарплатня очільника фірми у 33 рази перевищувала зарплатню найменш оплачуваного співробітника компанії.
news-image

Засновник і директор американського стартапу Gravity Payments Ден Прайс відмовився від зарплати в 1,1 мільйона доларів, щоби мати змогу платити кожному зі 170 співробітників не менш як 70 тисяч доларів на рік. П’ять років потому він продовжує виплачувати меншу зарплату і вважає свій крок виправданим, пише Хмарочос.

У 2015 році зарплатня Прайса у 33 рази перевищувала зарплатню найменш оплачуваного співробітника компанії.

Він задумався над соціальною несправедливістю після бесіди зі своєю подругою Валері, яка отримувала 40 тисяч доларів на рік. Вона поскаржилася, що господар підняв вартість оренди на 200 доларів, і через це вона не може платити рахунки. У Сіетлі такої зарплатні не вистачає на пристойне житло. При цьому Валері 11 років служила в армії, а на той час працювала по 50 годин на тиждень на двох роботах.

Ще один випадок стався з працівницею Росітою. Вона була змушена шукати підробіток і влаштувалася в McDonald’s. Якось вона забула на столі інструкцію для працівників ресторану, і керівництво зрозуміло, що їй слід платити вищу зарплатню.

Наша культура і суспільство постійно уславлюють жадобу. Найгірший приклад – список Forbes, де Біл Гейтс обходить Джеффа Безоса. Та яка різниця?» – міркує Прайс.

Він почитав дослідження, зробив розрахунки та дійшов висновку, що жителю Сіетла має вистачати 70 тисяч доларів для щастя. Щоб підняти «мінімалку» до такого рівня, його власної зарплатні б не вистачило, тому він продав акції, заклав два своїх будинки (на той час Прайс був мільйонером) та використав власні заощадження.

Я значно урізав собі зарплату і підняв мінімальний заробіток працівника до 70 тисяч доларів. Зараз топменеджер заробляє приблизно в чотири рази більше, ніж найменш оплачуваний співробітник. За цей час наш бізнес зріс утричі. Дивовижно, що можуть робити задоволені працівники», – розповідає Прайс.

З того часу кількість працівників у компанії подвоїлася, а обсяг транзакцій, які обробляла Gravity, зріс із 3,8 мільярда доларів до 10,2 мільярда.

Працівники почали народжувати дітей, купувати власне житло, змогли розрахуватися з боргами та зробити внески у пенсійні фонди. Ефективність їхньої роботи підвищилася завдяки тому, що зник стрес.

Історія Прайса викликала хвилю критики в США. Його називали комуністом і бажали фірмі збанкрутіти, щоб довести неспроможність соціалізму. Навіть із самої компанії Gravity звільнилися двоє співробітників, яким не сподобалося, що у молодших колег зросте зарплатня.

У той час, коли Прайс піти на такий крок, у Сіетлі якраз обговорювалося підвищення мінімальної зарплатні до 15 доларів на годину, що тоді й так було найвищим показником у США. Чимало бізнесів протестувало проти такої ідеї.

Водночас деякі компанії послідували прикладу Gravity. Бостонська PharmaLogics та Rented.com з Атланти підняли мінімальну зарплатню працівників до 50 тисяч доларів, хоча це поодинокі випадки.

Якось працівники віддячили Прайсу. Вони помітили, що він приїздить на роботу на 12-річній Audi, скинулися та купили йому Tesla. Прайс розплакався, побачивши подарунок.

Раніше стало відомо, що середня зарплата в січні 2020 року знизилася на 12,5% в порівнянні з груднем 2019 року.

Читайте також:Чому українці звільняються з роботи – дослідження