Світ
27 лютого 2015
Загадка синьої ... білої сукні
Оптична ілюзія з сукнею посварила світ
news-image

Фотографія дивної сукні буквально підірвала інтернет, пише Є ! Єдність.інфо із посиланням на Газета.ru.

«Хлопці, допоможіть мені, ця сукня біло-золота або синьо-чорна? Я і мої друзі не можуть дійти згоди, і ми божеволіємо », - написала одна дівчина, після чого збожеволіли мільйони користувачів по всьому світу.

Мало хто міг уявити, що проста картинка може розділити користувачів інтернету на два непримиренні табори. Одні люто стверджують, що чітко бачать темно-синє плаття з чорними смужками з мережива, інші - біле плаття з золотим мереживом.
Причому,  три чверті голосуючих вважають, що сукня біло-золота, решта - що сукня синя або зовсім змінює свій колір.
Думки знаменитостей також розділилися. Джиммі Феллон, Джуліанна Мур, Кім Кардашьян бачать сукню біло-золотою, а Тейлор Свіфт, Джеймс Франко, Каньє Вест - чорно-синьою.

Насправді ця суперечка має не соціальний характер, а біологічний. Світло, що потрапляє в око людини, потрапляє на сітківку, яка складається з двох типів фоторецепторів - колб і паличок, про які розповідають у школі. Палички більш чутливі до світла, і більше відповідають за сприйняття форми, а не кольору предметів. Колбочки навпаки, більше відповідають за сприйняття кольору, а не ступеня освітленості об'єкта. Інакше кажучи, в сутінках ми сприймаємо світ швидше паличками, ніж колбочками.

Те, в якій колірній гаммі сприймаються різні об'єкти, залежить від того, чого в сітківці конкретної людини більше - паличок або колб, і від того, яким світлом висвітлюється предмет.
Палички сприймають інтенсивність світла завдяки зоровому пігменту родопсин, який дуже чутливий до світла малої інтенсивності і руйнується при впливі яскравого світла. При цьому на його відновлення потрібно близько 45 хвилин - ось чому людині потрібен час для того, щоб нормально звикнути до сутінкового висвітлення.
З цієї ж причини, якщо людина погляне на сукню при яскравому освітленні, потім піде на півгодини в темну кімнату і повернеться, то швидше за все, колір сукні для нього зміниться.

«Наша зорова система звикла відмітати інформацію про джерело освітлення і черпати інформацію про дійсно відбите світло. Я вивчаю індивідуальні особливості кольорового зору вже 30 років, і в цьому випадку бачу найбільші відмінності в індивідуальних сприйняттях з усіх, що я бачив », - говорить Джей Нейтц, нейрофізіолог з Університету Вашингтона.

Більш того, на сприйняття кольору впливає те, як наш мозок намагається скорегувати кольору і освітленість, щоб розібратися, яким насправді кольором володіє предмет. Подібно до того, як сучасні фотокамери підбирають баланс освітленості, людський мозок робить це автоматично.

Але при цьому різні люди або ігнорують сині відтінки, сприймаючи зображення як біло-золоте, або ігнорують жовті відтінки, бачачи синьо-чорне плаття.
.

Інтернет -платформі BuzzFeed вдалося зв'язатися з автором оригінального поста, Кейтлін Макнил (Caitlin McNeill), і вона розповіла, що насправді плаття синє. Воно було призначено для матері нареченої, на весіллі якої Кейтлін співала зі своєю фолк-групою. Спори про колір сукні на фотографії почалися приблизно за тиждень до свята, однак на самому весіллі сумніви з цього приводу повністю розв'язалися.

Представник британського бренду Roman Originals, в інтернет-магазині якого було представлено аналогічне плаття, розповів, що весь запас зі складу був розпроданий протягом години. Компанія всерйоз задумалася про те, щоб випустити сукню в біло-золотистому варіанті.