Україна
11 березня 2020
В Україні думають про майбутнє покоління
В Україні хочуть виділяти гроші на депозити для новонароджених
news-image

50 тисяч для малюка. Хочуть закласти в державний бюджет гроші для депозитів кожному новонародженому, пише «Є!»  з посиланням на 34.ua.

Кошти дитина зможе зняти в 18 років. Такий законопроект запропонував один з народних депутатів. 

Разом з експертами порахувала, скільки зможуть отримати вже дорослі діти/українці/повнолітні?

Поповнення в родині Ольга чекає через кілька місяців. Жінка каже: про майбутнє малюка хвилюється вже зараз, тому відкрити для нього депозит - ідея раціональна.

Ну звичайно батьки будуть допомагати, але все-таки це дасть йому якийсь старт. Коли я вчилася, було трошки по-іншому, важко це все. Фінанси діставалися батькам, щоб вивчити, скажімо так, щоб мені дати освіту», - ділиться Ольга Даниленко, вона чекає дитину.

Така ініціатива подобається і Євгенії. Дівчина каже: в цьому році буде вступати до ВНЗ, тому стартовий капітал зараз би не завадив.

Якраз скоро мені виповниться 18, я збираюся вступати. Цю суму я б витратила саме туди, на надходження. Можна пустити ще на якийсь інша справа. Раптом хтось майбутній бізнесмен, міг би пустити на якийсь стартап», - підтримує ініціативу Євгена.

Законопроект "Депозит для малюків" запропонував депутат Верховної Ради Сергій Гривко. За його задумом, кожному малюку будуть виділяти 50 000 з держбюджету, які будуть вкладати під складний відсоток. Політик каже: таким чином хочуть підвищити народжуваність в країні.

Я вважав під стандартний банківський відсоток: якщо покласти 50 тисяч під складний відсоток на 18 років, це буде 277 тисяч гривень. У 18 років, я вважаю, що діти можуть розпоряджатися як хочуть. Відповідно, вони можуть зняти це на навчання, зняти житло, можливо, машину купити, можливо, вкласти в якийсь бізнес і розвиватися. Ну, тобто розвиватися», - ділиться народний депутат України Сергій Гривко.

Щоб отримати депозит на дитину потрібно буде надати свідоцтво про народження малюка. Банк, де будуть накопичуватися гроші, зможуть вибирати самі батьки.

А ось розпоряджатися коштами не зможуть, тому що належать вони тільки дитині. Однак в разі хвороби дитини або втрати житла зняти депозит можна достроково.

Депозити для малюків - практика не нова, вона вже багато років діє в Об'єднаних Арабських Еміратах і Кувейті. Однак в більшості країн гроші на дитину кладуть нема на депозит, а виплачують щомісяця до 18 років. Працює така система, зокрема, в Фінляндії.

Згідно з державною програмою, починаючи з першого дня свого народження і до 17 років батьки отримують соціальну допомогу в розмірі 95 євро в місяць на першу дитину, 105 євро - на другого, і 133 євро - на третю. Цими грошима вправі розпоряджатися батьки, на свій розсуд, тобто використовувати ці гроші для потреб дитини», - розповідає житель Гельсінкі Андрій Кисіль.

В Україні відкривати депозити для дитини не вигідно, стверджують експерти. Тому що за 18 років ці 277 тисяч знеціняться і будуть як сьогоднішні 5.

Сьогодні банки переповнені депозитними грошима. Чи не гроші, здані на депозит, працюють, далеко не всі. І ми це бачимо по процентних ставках, як вони різко летять вниз. Деякі банки вже замислюються про те, щоб на валютні депозити вводити процентну ставку, щоб платили за те, що зберігають їх гроші», - пояснює Михайло Крапивко, економічний експерт.

Така ініціатива і народжуваність не підвищить, впевнені соціологи. Оскільки у молодих сімей грошей на дітей вже немає зараз.

Якби той депозит, про який йде мова, сім'я могла б витратити на поліпшення життєвих якихось побутових умов, цілком можливо, що це підштовхнуло б їх до того, що вони скоріше б вирішили свої насущні питання і зайнялися тим, до чого їх закликає державу такими грошовими виплатами - до народження дітей», - розповідає соціолог Анна Колохіна.

Якщо у Верховній Раді законопроект підтримають і закладуть гроші в бюджет, діяти програма "Депозит для малюка" почне з 1 січня 2021 року.

Читайте також:У 2019 році населення України скоротилося на 230,5 тис. осіб - Держстат