Політика
13 березня 2020
Кабмін ліквідував скандальну ДАБІ
Замість ліцензування уряд вводить сертифікацію відповідального виконавця робіт.
news-image

Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) була ліквідована постановою Кабінету міністрів України в п'ятницю, 13 березня, повідомляє obozrevatel.

Ліцензування - це так звана "колективна безвідповідальність". Коли ліцензується фірма, ми не розуміємо, хто на ній працює і під що вона була створена. І всі учасники ринку сьогодні знають, що є велика частина фірм, які порожні всередині, отримали ліцензії за формальними ознаками і є можливість за допомогою них проводити неправомірні дії", - підкреслив глава уряду Денис Шмигаль під час засідання Кабміну.

Замість ліцензування уряд вводить сертифікацію відповідального виконавця робіт.

Це буде конкретна людина, яка несе майнову та кримінальну відповідальність. Він сертифікується, наявність такого сертифіката в компанії дає їй можливість займатися будівництвом. Така людина своїм електронним підписом буде брати на себе особисту відповідальність. Це поліпшить якість роботи забудовників", - додав прем'єр.
У свою чергу президент України Володимир Зеленський підкреслив, що чиновники активно наживалися на видачу дозволів у сфері містобудування.
За ці роки чиновники побудували хмарочосів на різних схемах і договорняках. Найбільшим джекпотом була видача дозволів у сфері містобудування. У грудні минулого року ми почали це руйнувати, заробив е-кабінет забудовника. Але найбільш болючим залишається зловживання при будівництві великих об'єктів", - підкреслив глава держави.

Він пообіцяв, що процес отримання держпослуг буде прозорим і зручним, з мінімальним впливом чиновників.

Як повідомляли, в середині лютого тоді ще віце-прем'єр-міністр - міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль заявив, що Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) в нинішньому вигляді повинна бути ліквідована.

Кабмін збирається побороти корупцію в будівельній галузі. Якщо буде потрібно, для цього ліквідують державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ). В уряді вважають, що ця сфера бізнесу може рости і приносити Україні до 6% ВВП. У 2019 галузь створила 2,5% ВВП України.

Читайте також:Прокуратура змусила Кернеса ввести карантин у Харкові