Україна
15 березня 2020
Антимонопольний комітет перевірить МАУ через підвищення цін на квитки за добу до закриття кордону
В МАУ переконують, що ціни спеціально не підвищували
news-image
Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України починає розслідування щодо авіакомпанії МАУ через повідомлення про підвищення цін на квитки за добу до закриття українських кордонів. В МАУ переконують, що ціни спеціально не підвищували.

Про розслідування повідомив голова Київського обласного територіального відділення АМКУ Олексій Хмельницький на своїй сторінці Facebook, пише «Є!».

Він зазначив, що у зв'язку із закриттям українських кордонів через пандемію коронавірусу до Антимонопольного комітету надійшли повідомлення, що найбільший національний авіаперевізник — «Міжнародні авіалінії України» — різко підвищив ціни на квитки на останні дні перед зупинкою авіасполучення.

Ілюструють звернення такими даними: квиток економ-класу Лондон-Київ на 15 березня коштує 24 тис. грн, при тому напередодні квиток коштував менш як 10 тис., — написав Хмельницький.

Він додав, що АМКУ вивчить ці факти та, у разі встановлення порушень, покарає компанію (Комітет може накласти штраф у розмірі до 10% річного прибутку компанії).

Також Хмельницький закликав людей, які стали свідками таких підвищень цін, звертатися до Київського обласного територіального відділення АМКУ на електронну пошту kv@amcu.gov.ua, або телефоном: (044) 248-08-92. Антимонопольникам варто надати інформацію про квитки, чеки оплати та інші документи щодо перельотів. 

Водночас в пресслужбі МАУ заявили, що зростання цін на квитки з Європи до України на рейси 15-16 березня пов'язано зі збільшенням запитів і панікою.

Авіакомпанія МАУ відійшла від ручного режиму формування вартості перельотів багато років тому і не має наміру повертатися до кам’яного віку. МАУ наголошує, що головний союзник зростання цін на авіаквитки — це паніка, — запевняють в компанії.

Там переконують, що ціни формує спеціальна система, яка автоматично визначає вартість на тому чи іншому маршруті відповідно до низки показників: інтенсивності продажів, попиту тощо.

Збільшення запитів на оформлення квитка система розцінює як підвищення попиту з відповідним корегуванням вартості, — йдеться в повідомленні.
Читайте також: Україна призупиняє залізничне сполучення з Польщею: Укрзалізниця поверне гроші за квитки