Iнтерв’ю
17 березня 2020
Як вберегтися від коронавірусу. Поради від Олега Мусія
Українська влада із завтрашнього дня вводить обов'язкові рекомендації щодо носіння масок і відповідальність за невиконання умов карантину.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Олегом Мусієм, президентом Всеукраїнського Лікарського Товариства, колишнім міністром охорони здоров'я України.

Кор.: Коронавірус передається через їжу, чи потрібно додатково закрити продуктові ринки в Україні на Вашу думку?

Олег Мусій: Вірус не зовсім передається через їжу, а точніше не передається. Коронавірус передається лише тоді, коли зверху на продуктах знаходяться крапельки рідини, коли хтось кашлянув чи чхнув. Термічна обробка або миття продуктів вбивають коронавірус. Всередині продуктів коронавірус не живе.

Кор.: То Ви вважаєте, що не потрібно закривати продуктові ринки?

Олег Мусій: Ринки потрібно закривати, але з іншої причини, адже там неконтрольоване скупчення великої кількості людей. Людей важко переконати, що потрібно дотримуватися відстані один від одного, немає дезінфекторів. Іде контакт продавця з великою кількістю людей. Думаю, потрібно перейти на купівлю продуктів в організованих магазинах.

Кор.: Евакуйованих з Китаю розмістили на закритий карантин в Нових Санжарах, а евакуйованих з Італії відправили на самоізоляцію по домівках. В якому з цих випадків влада вчинила неправильно, на Вашу думку?

Олег Мусій: Думаю, що в першому випадку вона вчинила неправильно з ознаки медичної, а от з ознаки психологічної - правильно. Це був перший випадок для України, суспільна думка вимагала ізоляції людей і не було відомо до кінця чи контактували евакуйовані з хворими на коронавірус, чи ні. Це був профілактичний прецедент. Хоча, Ви тут праві, можливо потрібно було тих, хто ще тиждень тому почав прибувати з місць, охоплених коронавірусом (Італія, Іспанія, Німеччина, Польща) відправляти на 14-ти денну обсервацію. Так само слід би і вчинити з тими українцями, які зараз приїздять в Україну.

Кор.: В Китаї зобов'язали людей носити захисні маски і за невиконання цього відправляли під арешт. В Україні про це ніхто не каже і людей в масках на вулицях майже не видно. Чиї дії у такому випадку вірніші?

Олег Мусій: Українська влада із завтрашнього дня вводить обов'язкові рекомендації щодо носіння масок і відповідальність за невиконання умов карантину. Для цього потрбіно було спочатку ввести указом президента надзвичайний стан в Україні, і відповідно режим надзвичайного стану передбачає обов'язкові обмежувальні заходи та санкції щодо недотримання цієї обов'язковості. На сьогодні у нас режим лише карантину, тому в юридичній площині потрібно завершити цю процедуру, аби всім все стало зрозуміло. Тоді національна гвардія та поліція застосовуватимуть санкції щодо людей, які порушують режим карантину.

Кор.: У мережі поширюються пости людей, що в звичайних аптеках неможливо знайти простої маски, а в інтернет-магазинах 50 масок коштують 1200 гривень. Як Ви вважаєте, як треба з цим боротися, щоб люди мали змогу купити ці маски?

Олег Мусій: Уже частково держава з цим бореться, адже заборонили експортувати маски з України. Сьогодні, поки ще не наситили ринок цим товаром, я би порадив самому зробити маску. Проблем у цьому взагалі немає, в домашніх умовах виготовити медичну маску не є великою проблемою, потрібно лише бажання.

Кор.: Які міри безпеки та профілактики від коронавірусу Ви б порадили?

Олег Мусій: Найголовніша міра - це самоізоляція. Потрібно зрозуміти, що держава і медики прагнуть попередити поширення вірусу і тому наполягають на запровадженні жорстких мір карантину. Тому перша порада - мінімум контаків із зовнішнім світом. Якщо ви вже вимушені їхати на роботу чи піти в магазин, потрібно не торкатися руками обличчя, адже коронавірус проникає через слизову оболонку носа чи рота.

Миття рук слід зробити обов'язковим декілька разів, наприклад перед входом в будинок. Я би рекомендував мешканцям, головам ОСББ, ЖЕКам при вході в під'їзд поставити дезінфектори, щоб людина мала змогу собі оборобити руки. Удома - обов'язкове миття рук з милом. Бажано носіння маски, навіть для того, аби менше торкатися руками обличчя. Наявність маски буде стримувати доторкання до носа чи рота. Необхідно також уникати скупчень людей, дотримуватися дистанції у 1,5 метра. Це найголовініші профілактичні поради.

Якщо людина захворіла, має нежить, температуру, не потрібно виходити з дому. Зателефонуйте до сімейного лікаря, щоб отримати рекомендації, або на швидку допомогу. Дітям слід подбати про своїх старших батьків, бабусь та дідусів, адже саме вони найбільш уразливі до коронавірусу.

Кор.: Дякую, що знайшли час для нашої розмови.

Раніше стало відомо, що у Запоріжжі торговці місцевих ринків влаштували бунт проти жорстких обмежувальних заходів у рамках карантину, які ввела місцева влада для боротьби з коронавірусом.

Читайте також:Чому в Україні закрили метро: Ляшко пояснив необхідність