Україна
22 березня 2020
Головні новини тижня: перший одужавший від коронавірусу в Україні, призначення Венедіктової генпрокурором, запровадження жорсткого карантину в містах України
Найактуальніші новини за тиждень
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за тиждень.

Перший одужавший від коронавірусу в Україні

В Україні видужав перший хворий на коронавірус. Про це на своїй сторінці в Фейсбук заявив президент Володимир Зеленський. 

Пацієнту з Чернівців було зроблено повторний лабораторний аналіз на коронавірус. І він вдруге показав негативний результат. 

Призначення Венедіктової генпрокурором

Верховна Рада призначила на посаду генерального прокурора України теперішню в.о. голови ДБР Ірину Венедіктову.

За призначення Венедіктової проголосували 269 народних депутати.

Зеленський представляючи Венедіктову сказав, що це вперше коли на цій посаді буде жінка. Венедіктова пообіцяла виконувати свої обов’язки чесно та сумлінно і відновити "потужну інституцію". Відповідаючи на одне із запитань нардепів, вона сказала, що в Україні немає політичних переслідувань, а "вор має сидіти в тюрмі". 

В свою чергу, Андрій Тетерук вважає, що за попередньою заявою Венедіктової і професійною діяльністю цілком очікувано, що чинна влада її ставить, як цілком залежну від позиції президента людину, задля тиску на громадське суспільство, задля розв'язання тих політичних питань, які стоять на порядку денному Банкової. 

Запровадження жорсткого карантину в містах України

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що в Україні планують посилити обмежувальні заходи на період карантину.

За його словами, посилення заходів планується в найближчі дні.

З понеділка Київ повністю зупиняє рух громадського транспорту для громадян. Перевозитимуться тільки окремі категорії працівників. 

Розробка тест-систем на коронавірус вітчизняними вченими

На базі Інституту молекулярної біології генетики НАН України розроблена тест-система для діагностики коронавірусу 2019-nCoV.

Над створенням вітчизняних тест-систем вчені Інституту працювали ще з січня 2020 року за завданням Ради національної безпеки і оборони України.

Читайте також: ООН та ВООЗ планують виділити Україні 58 мільйонів доларів для боротьби з коронавірусом — представник України при ООН