Політика
26 березня 2020
Ніяких VIP-палат для чиновників бути не може, - Шмигаль
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заперечив факт того, що уряд видавав вказівки про облаштування VIP-палат для високопосадовців чи заможних людей.
news-image

Напередодні з’явилася інформація про те, що в київських лікарнях готують окремі палати для VIP-пацієнтів. Розпорядження про облаштування у лікарнях VIP-палат для депутатів та інших чиновників було зроблене на виконання наказів Державної служби охорони, МОЗ і зверненні на їх підставі Державного управління справами при президенті. Такий наказ опубліковано на офіційному сайті мерії.  

Причина видачі такого наказу в документі не пояснюється, але очевидно, що нею стало поширення коронавірусу. В наказі йдеться про осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, по суті – це всі чиновники високого рівня країни. Департамент визначив перелік медзакладів, які повинні будуть приймати таких пацієнтів та прописав особливі вимоги до утримання хворих.

Серед головних вимог – окремі, ізольовані від інших приміщень, палати площами не менше 13 квадратних метрів з затіненими вікнами. Палати повинні мати зручні комунікації з операційним блоком, діагностичним та іншими відділеннями. Також передбачена наявність окремого резерву лікарських засобів та розгортання знову таки окремих сестринських цілодобових постів у вищевказаних палатах або ж біля них. Ще закладам наказали зарезервувати окремі операційні і забезпечити їх необхідними ліками, медичними засобами та обладнанням.

Також інформацію підтвердили самі працівники лікарень, яких підвозив на роботу до медзакладів адвокат Олександр Боришкевич.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заперечив факт того, що уряд видавав вказівки про облаштування VIP-палат для високопосадовців чи заможних людей.

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

Побачив новини про VIP-палати. Уряд не видавав жодних вказівок про облаштування особливих палат для високопосадовців. З огляду на це, звертаюся до представників місцевої влади, у підпорядкуванні яких перебувають комунальні медичні заклади. Закликаю, щоби всі відповідальні органи на місцях перевірили інформацію щодо виділення окремих палат і прозвітували. Моя позиція: ніяких VIP-палат для чиновників бути НЕ може!", - зазначив він.

Шмигаль підкреслив, що виділення палат з місцями, обладнаними для охорони, має бути передбачене лише для осіб, які прибувають із закладів пенітенціарної системи.

26 березня міський голова Києва Віталій Кличко пояснив, що розпорядження про окремі палати для осіб із держохороною виконали на підставі звернення ДУС при президенті. Це документи з грифом "для службового користування".

Тобто для перших осіб держави, у разі захворювання на Covid-19.

Кличко розповів, що розмовляв із президентом Володимиром Зеленським і той "готовий і налаштований" скасувати накази.

Читайте також:Окремі медбригади та тоновані вікна в палатах: київські лікарні готуються до VIP-пацієнтів