Події
27 березня 2020
Хліб в Україні різко подорожчає: заява спілки пекарів
У спілці пекарів закликають запровадити тимчасове обмеження на експорт зернової продукції продовольчої групи в обсягах, які необхідні для забезпечення потреб внутрішнього ринку на період очікуваної тривалості карантинних заходів.
news-image

Всеукраїнська Асоціація Пекарів та борошномелів звернулися щодо критичної ситуації на ринку зерна до керівництва держави. Про це йдеться на інформаційному порталі ВАП.

Звренення адресовано: Президентові України Володимиру Зеленському, Прем’єр-міністрові України Денису Шмигалю, Міністру розвитку економіки, торгівлі та  сільського господарства України Ігорю Петрашку, Київському міському голові Віталію Кличкові,Секретарю Ради національної безпеки і оборони України Олексієві Данілову.  

Користуючись нагодою, дозвольте від імені Всеукраїнської асоціації пекарів та Асоціації «Борошномели України» засвідчити Вам свою повагу і звернутися із наступним. З огляду на розгортання в світі пандемії вірусу Covid-19, економіку України очікують непрості часи. Зміна і ускладнення логістичних маршрутів, підвищена волатильність світових ринків та підвищений попит на продукти харчування з огляду на запроваджені по всьому світу карантинні заходи уже починають негативно відображатися на українських компаніях, які працюють в секторі постачання продовольчих товарів", - йдеться у заяві.

Повідомляється, що через вжиття низки кроків щодо мінімізації соціальних контактів та посилення карантинних заходів, що стало причиною закриття деяких підприємств, звільнення працівників чи їх вихід у позапланові відпустки за свій рахунок, ми очікуємо суттєвого зниження платоспроможності населення, що уже в найближчі тижні відіб’ється на роботі виробників.

Крім того, через вжиття низки кроків щодо мінімізації соціальних контактів та посилення карантинних заходів, що стало причиною закриття деяких підприємств, звільнення працівників чи їх вихід у позапланові відпустки за свій рахунок, ми очікуємо суттєвого зниження платоспроможності населення, що уже в найближчі тижні відіб’ється на роботі виробників. Пекарська і борошномельна галузі у ситуації, що склалася, є одними із стратегічних для забезпечення продовольчої безпеки України. Утім низка факторів ставить під загрозу спроможність наших підприємств виконувати цю соціально важливу і необхідну функцію у цей складний час", - пишуть у ВАП.

На сьогодні склалася критична ситуація на внутрішньому ринку зерна. 

Через зростання попиту на зовнішніх ринках та через сезонні фактори збільшуються ціни на продовольчу пшеницю. Приміром, лише за останні десять днів середня ціна на пшеницю другого і третього класу зросла на 400-500 грн./тонну. Таке здорожчання уже в найближчому майбутньому призведе до зростання ціни на борошно всіх сортів на 500-600 грн/тонну. Оскільки борошно у собівартості хліба складає понад 40%, то й підвищення ціни на цей товар першої необхідності для громадян на 15-20% є майже доконаним фактом. Розуміючи велику соціальну значимість виваженої та збалансованої цінової політики на хліб та хлібобулочні вироби, ми намагаємось максимально оптимізувати виробничі процеси, аби зростання не було різким і болісним для споживачів. Ми також усвідомлюємо політичне значення і соціальну непопулярність рішень про здорожчання хліба", - йдеться у заяві.

Підприємства галузі вживають безпрецедентних заходів безпеки на виробництві, аби максимально захистити споживачів і працівників від розповсюдження небезпечного захворювання. 

Зокрема, компанії перелаштовують виробничі лінії на відпуск продукції виключно в упаковці, було розроблено i впроваджено плани дій щодо профілактики розповсюдження вірусу. Кожен працівник перед початком зміни проходить обов’язковий медогляд, збільшено кількість станцій для дезінфекції рук, посилено прибирання приміщень, такі ж заходи безпеки застосовуються i до логістики. Крім того, ми повністю і безперебійно забезпечуємо зростання попиту на хліб і хлібобулочні вироби в роздрібній мережі (наразі зафіксовано зростання такого попиту на 30-40% від нормального сезонного рівня, а в деяких точках зростання кратне), аби не дати створити у населення відчуття паніки через відсутність найголовнішого і найнеобхіднішого продукту - хліба", - сказано у повідомленні.

Пекарі звертаються із проханням допомогти зберегти нинішній рівень цінової політики і убезпечити споживачів від різкого підвищення цін на хліб і хлібобулочні вироби.

У обставинах, що склалися, ми звертаємось до Вас із проханням допомогти нам зберегти нинішній рівень цінової політики і убезпечити споживачів від різкого підвищення цін на хліб і хлібобулочні вироби. Одним зі способів це зробити ми бачимо запровадження тимчасового обмеження на експорт зернової продукції продовольчої групи в обсягах, які необхідні для забезпечення потреб внутрішнього ринку на період очікуваної тривалості карантинних заходів. Ми розуміємо, що такий крок може викликати незадоволення у частини експортерів, тому готові надати детальні пропозиції щодо механізму регулювання цього питання в рамках національного антикризового штабу з протидії пандемії чи на будь-якій іншій оперативній та ефективній платформі для діалогу виробників і влади. З повагою, Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда Голова асоціації «Борошномели України» Родіон Рибчинський.

 Як стало відомо раніше, економічна ситуація в усьому світі погіршується. Міжнародні агенції одна за другою погіршують свої прогнози, долар дорожчає, а частина українців на час залишаться без роботи.

Читайте також:Як зросли ціни на продукти за два місяці 2020 року (інфографіка)