Політика
30 березня 2020
Верховна Рада України схвалила у першому читанні «антиколомойський» законопроєкт
У першому читанні його підтримали 267 народних обранців.
news-image

Верховна Рада України схвалила у першому читанні законопроєкт про вдосконалення механізмів регулювання банківської сфери. У ЗМІ його називають не інакше як "антиколомойський", оскільки він є однією з вимог МВФ щодо неможливості повернення "Приватбанку" олагірху.

Законопроєкт доступний на сайті Верховної Ради під №2571-д.

У першому читанні його підтримали 267 народних обранців.

Законопроєкт передбачає, що розпочаті процеси виведення з ринку неплатоспроможних банків не може бути зупинене судовими рішеннями. Таким чином рішення судів не матимуть впливу на акти Кабінету Міністрів, Мінфіну чи Нацкомісії з цінних паперів.

Законопроєкт також забороняє арешт майна і грошей банку, який визнано неплатоспроможним або щодо якого схвалено рішення про відкликання банківської ліцензії чи ліквідацію банку. Цей пункт не стосується випадків ліквідації банку за рішенням його власників.

Головним в цьому законопроєкті є пункт, що ексвласники чи власники банків, права яких були порушені незаконними рішеннями органів державної влади, зможуть отримати компенсацію лише грошима.

Тобто законопроєкт фактично виключає можливість повернення націоналізованого банку його колишньому власнику навіть у разі, якщо буде доведено протиправність націоналізації. Втім гроші ексвласнику таки будуть компенсовані, якщо порушення буде доведено.

Цей законопроєкт укупі з ринком землі є ключовими вимогами МВФ для надання Україні 8 мільярдів доларів допомоги. Українська влада очікує отримати цей транш, щоб економічні якомога м'якше пережити епідемію коронавірусу.

Читайте також:Профільний комітет Ради підтримав «антиколомойський» законопроєкт