Політика
31 березня 2020
Новопризначений міністр МОЗ Степанов розповів, як боротиметься з COVID-19
Заходи мають бути жорсткі та розумні.
news-image

В Україні треба перш за все навести лад із карантинними заходами, запровадженими задля мінімізації поширення коронавірусної інфекції у державі. Заходи мають бути жорсткі та розумні.

В зверненні новопризначеного міністра охорони здоров’я Максима Степанова на офіційній сторінці МОЗ в соцмережах сказано, що сьогодні політика відійшла на другий план. На першому – життя та здоров’я мільйонів людей.

Закликаю думати про це, а не про рейтинги, розбіжності та власні амбіції. Бо коронавірусу байдуже, хто його жертва – вчитель, шахтар чи народний депутат. Палата інфекційної лікарні рівняє усіх", - наголосив міністр. 

Першочергово обмеження мають стосуватися груп ризику. Про це Степанов розповів в ефірі телеканалу 1+1, передає 24 канал

Ми повинні звести правила: з одного боку – жорсткі, а з іншого – розумні. Вони стосуються групи ризику — літніх людей, а також тих, хто має хронічні захворювання. Для того, щоб вони залишалися вдома, їх треба забезпечити всім необхідним, – наголосив Степанов.

Першочергове завдання, на думку глави МОЗ, зменшити кількість випадків порушення карантину.

Про лікування COVID-19

Степанов вважає: медики мають застосовувати наявні алгоритми і схеми лікування, які дозволяють вилікувати хворих на недугу.

У нас нема часу чекати на науково доведені клінічні дослідження", – вважає міністр.

Наразі слід працювати далі, зокрема, розгортати мобільні шпиталі, аналізувати готовність лікарень.

Вважаю, що мінімум місяць ми втратили. Не хочу нікого критикувати. Але, дивлячись на ситуацію, ми втратили мінімум місяць, – зауважив очільник МОЗ.

Ситуацію з коронавірусом Максим Степанов назвав війною. Головним завданням у ній він вважає не допустити тієї ситуації, яка трапилась з Італією та Іспанією. Водночас, слід готуватися до найгіршого.

Ми просто потрапили в епіцентр військових дій. Хочу навести приклад: від перших випадків захворювання на коронавірус у Китаї до ста тисяч минуло два з половиною місяців, від трьохсот до чотирьохсот тисяч — подолали за три дні. І все це відбувається Україні", – зауважив міністр.

Окрім того, Степанов наголосив на незадовільному стані медицини. Міністр назвав медиків захисниками і наголосив: держава має усіма силами їх берегти.

Той стан, у якому зараз перебувають вони з точки зору засобів індивідуального захисту, з точки зору заходів з боку держави – це катастрофічна ситуація. Якщо почнуть вибувати вони, то ми з цією катастрофою просто не впораємося", – пояснив Степанов.

Читайте також:Рада звільнила міністрів Уманського та Ємця