Суспільство
2 квітня 2020
Вже цього тижня в Україні здорожчає низка популярних продуктів
Ціни на продукти в Україні різко зростуть цього тижня: економіст дав перелік
news-image

У перший тиждень квітня ціни на гречку, лимон, часник та хлібобулочні вироби виростуть. При цьому інші продукти повинні подешевшати, пише «Є!»  з посиланням на  obozrevatel.          

Про це розповів засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. За його словами, ціни різко пішли вгору два тижні тому, але з урахуванням регуляторних заходів уряду та Антимонопольного комітету (АМК) в перших числах квітня ситуація покращиться.

В Україні гречка подорожчала на 40-50%

Винятком можуть стати лише ті продукти, які ми імпортуємо. Гречка, лимон, часник, хліб, макарони, борошно – дорожчатимуть. Тут є економічні підстави для зростання, а все інше в ціні втратить. Міністерство економічної політики, АМК зробили досить багато. якщо ж падіння вартості не відбудеться, то уряд введе додаткові заходи – обмеження на експорт окремих видів сировини, контроль за соціально важливими продуктами", – наголосив Дорошенко.

Він також додав, що АМК продовжить розслідування стосовно тих супермаркетів або виробників, які сильно завищували ціни. А це теж фактор. Відносно подорожчання хліба, то тут, за словами Дорошенка, вся суть у зерні. На світових ринках воно дорожчає.

Зростання цін тільки за останні тижні було на 12%. А українські виробники хліба, макаронів купують зерно за світовою ціною. Плюс девальвація гривні, з 26 до 28. Ось ці 5% також додадуться", – зазначив експерт.

Як стало відомо раніше, коронавірус вдарив по фінансах 60% українців.

Читайте також:Єврокомісія оголосила нову концепцію скороченого робочого дня на період пандемії