Резонанс
9 квітня 2020
Національній гвардії хочуть надати право проводити особистий обшук громадян
Передбачається внести зміни щодо посилення правоохоронних функцій Національної гвардії.
news-image

У засіданні, яке відбулося 8 квітня, взяли участь 23 народних депутати. Члени Комітету розглянули законопроекти, з опрацювання яких Комітет визначено головним та проекти, які пропонується включити до порядку денного третьої сесії. Про це повідомляє пресслужба ВРУ.

Голова підкомітету з питань кримінального процесуального законодавства та оперативно-розшукової діяльності Юлія Яцик доповіла підготовлений до другого читання проект Закону про внесення зміни до розділу XI "Перехідні положення" Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) №3276. 

Законопроектом пропонується тимчасово, на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, у зв’язку з поширенням на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), встановити особливості судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях та розгляду окремих питань під час судового провадження. 

Ю.Яцик повідомила, що під час доопрацювання до законопроекту було внесено 26 пропозицій, 19 з яких запропоновано відхилити, 5 врахувати частково та 2 редакційно. Також підкомітет запропонував внести пропозиції від Комітету.

Комітет за результатами розгляду прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому з урахуванням пропозицій Комітету. 

Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо штрафних балів №2809. 

Законопроект доповів його ініціатор народний депутат Владлен Неклюдов. Він зазначив, що проект спрямований на усунення негативного впливу окремих норм законодавства в частині вжиття заходів із дотримання правил дорожнього руху його учасниками, а також забезпечення притягнення до дієвої відповідальності осіб, які вчинили адміністративні правопорушення. 

Проектом пропонується виключити з Кодексу України про адміністративні правопорушення норми щодо дії адміністративного стягнення у виді штрафних балів, що накладається на громадян за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. Зокрема, це стосується пункту 21 частини першої статті 24, частини другої статті 27, статті 271, а також абзаців других частин першої та другої статті 122 КУпАП. 

За результатами обговорення Комітет 19 голосами «за» при 4, що утрималися, прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому. 

Члени Комітету розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України №3105. 

Один з авторів законопроекту народний депутат Максим Павлюк зазначив, що цим проектом передбачається внести зміни до деяких законодавчих актів в частині посилення правоохоронних функцій Національної гвардії, а саме щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення, надання права проводити особистий огляд, огляд речей тощо. 

Під час обговорення народні депутати відзначили його актуальність, підтримали прийняття за основу та пропонували зменшити термін підготовки до другого читання. 

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу. 

Нагадаємо, кияни, які порушили обмежувальні заходи, впроваджені для упередження поширенням коронавірусу, сплатили до бюджету вже 100 тисяч гривень штрафів.

Раніше ми писали, що у поліцію Києва аноніми здійснили дзвінок та розповіли про мінування Олександрівської клінічної лікарні, де лікуються хворі на Covid-19 пацієнти.

Як стало відомо, на північному сході Італії поліція оштрафувала за порушення карантину літню жінку, яка протягом дня 11 разів сходила в магазин.

Читайте також:У Чорнобильській зоні виникла ще одна пожежа