Резонанс
10 квітня 2020
Поки у регіонах вмирають люди, “рішали” із МОЗу на приватних авто вивозять тести на коронавірус
Люди без посад в Міністерстві охорони здоров’я вивозили з відомства медичні засоби, включно з тестами на Covid-19 з китайського вантажу.
news-image

Експрес-тести на виявлення коронавірусу із приміщення МОЗу вивозять “рішали”, поки у регіонах люди тижнями чекають на те, щоб їх перевірили на смертельний вірус та почали лікувати.

Про це йдеться у розслідуванні програми “Схеми”.

Так, журналісти “Схем” зафіксували, як люди без посад в Міністерстві охорони здоров’я вивозять з відомства медичні засоби, включно з тестами на Covid-19 з китайського вантажу.

Журналісти помітили, як головний санітарний лікар країни вітається з чоловіком, який тільки що завантажив йому в багажник коробку, схоже, з якимись медичними виробами”, – йдеться в розслідуванні.

Журналісти нагадують, що 23 березня президент Володимир Зеленський повідомив, що в Україну прибув перший літак з Китаю, який доставив “тест-системи полімеразної ланцюгової реакції, експрес-тести, апарати штучної вентиляції легенів, маски, захисні костюми і ще багато чого необхідного”.

А за два дні, 25 березня журналістам вдалося зафіксувати, як частину цих тестів відвантажили з авто Центру громадського здоров’я. За даними джерел “Схем” на митниці, експрес-тести саме цього бренду – китайської AmonMedCAS – закупило міністерство. І саме МОЗ є їхнім єдиним імпортером за останні 2 місяці”, – пишуть журналісти.

Народний депутат Олександра Устінова зазначила в Facebook, що якщо раніше МОЗ “не купував ліки, то тепер розсовують по своїх елітних тачках коробки з тестами, які прилетіли з Китаю і мають поїхати в регіони”.

Це дно, коли людей у регіонах не тестують – а на відео коробки з китайською гуманітарною допомогою пакують в джипи!”, – пише Устінова.

За її словами серед тих, хто це робить – Олександр Чумак, “який має своє паркомісце на парковці Міністерства охорони здоров’я – чи то радник, чи то експерт, який не вилазить з МОЗ. Класичний рішалово”.

Поруч з ним на другому фото Петро Багрій, який за часів Богатирьової вигравав тендери на сотні мільйонів гривень у Міністерстві охорони здоров’я, коли відкати там становили 40%. Пам’ятаю, як Чумак написав мені, чому я його до Багрія прив’язую, він типу не його соратник. Дивно – а фото і коментарі Багрія і Чумака говорять про зворотне”, – додає вона.


Нагадаємо, зараз в ОАЕ готується літак, який привезе до України 10 тонн гуманітарної допомоги, призначеної для боротьби з коронавірусом. Захист першорчергово направлять українським медикам.

Також повідомляли, що  МОЗ відправив перевірку в Івано-Франківську область, де найбільше випадків смерті від коронавірусу. 

Читайте також:Якщо вам відмовили у проведенні тестування на COVID-19, повідомляйте про це на гарячу лінію МОЗ, - Віктор Ляшко