Суспільство
13 квітня 2020
На гасіння пожеж під Чорнобилем виділили майже 45 мільйонів з резервного фонду
Уряд виділив 44,86 млн грн з резервного фонду для здійснення заходів, пов’язаних з пожежами в Чорнобильській зоні
news-image

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики та захисту довкілля, пише «Є!».

Відповідне розпорядження, ініційоване Мінекоенерго, прийнято на засіданні Уряду. Згідно з розпорядженням, має бути виділено коштів у сумі 44,862,9 тис. грн з резервного фонду Державного бюджету для здійснення заходів, пов’язаних з пожежами в зоні відчуження.

Вжиття додаткових заходів для запобігання пожежам необхідне з огляду на те, що, за повідомленням ДСНС, з початку року в зоні відчуження вже сталося 27 пожеж на площі біля 70 га. Крім того, за інформацією Укргідрометцентру, тенденцією останніх років є підвищення температурного режиму та значне зростання кількості днів з максимальною температурою вище норми, що призвело до виникнення періоду надзвичайної пожежної небезпеки по всій території України. Ситуація в зоні відчуження особливо небезпечна, оскільки може призвести до забруднення територій радіоактивним пилом.

Виділене фінансування дозволить додатково забезпечити підрозділи ДСНС усім необхідним для оперативного та якісного виконання завдань та вчасної ліквідації пожеж, які створюють загрозу життю і здоров’ю людей, довкіллю та можуть призвести до значних матеріальних збитків.

Нагадаємо, у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення підрозділами ДСНС спільно з працівниками лісової охорони ДАЗВ триває гасіння пожежі, яка виникла ще 4 квітня.

Станом на 13 квітня пожежу на території Котовського лісництва ліквідовано. Спостерігається горіння трав’яного настилу та лісової підстилки окремими осередками. Ситуація в Корогодському лісництві повністю контрольована, залучено всі необхідні сили і засоби: 140 осіб та 30 одиниць техніки, з них від ДСНС понад 90 осіб та 20 одиниць техніки. Вживаються заходи щодо локалізації даного осередку пожежі.

Радіаційний фон по м. Києву та Київській області у межах норми та не перевищує природних фонових значень (м. Київ – 0,011 мР/год, Київська область – в межах 0,012 мР/год при допустимому фоні 0,05 мР/год).

У зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення рівні потужності еквівалентної дози гамма випромінювання не змінилися (м. Чорнобиль – 0,020 мР/год при допустимому рівні до 0,055 мР/год).

Також читайте: Рада підтримала підвищення штрафів за підпал трави

Читайте також:У Чорнобильській зоні виникла ще одна пожежа