Iнтерв’ю
14 квітня 2020
Ростислав Шапошніков: «Зеленський знав, що Єрмак цим займається»
Згідно показанням Шумського і Штанько, Дмитро Єрмак зізнався, що звільнення Недашковського - це їх рук діло, разом з братом.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Ростиславом Шапошніковим, головою громадської організації «Дорожній контроль» на тему корупційного скандалу з керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком та його братом.

Кор.: Ви подали заяву в НАБУ на нібито корупційну схему президента України Володимира Зеленського і братів Єрмаків, самі ж Єрмаки не бачать у цьому корупції. Які аргументи ви будете використовувати, аби доказати їх винуватість?

Ростислав Шапошніков: Ми, у першу чергу, заявники і подаємо заяву на основі тієї інформації, яка була опублікована у ЗМІ. Доказувати винуватість має слідство в рамках кримінального провадження. А ми лише повідомляємо слідство про ті факти, які знаємо. Ось тут факти корупції – явні.

По-перше, те що вказано у моїй заяві – це відеозаписи, які були зроблені протягом кількох місяців, я так розумію, громадянином Дмитром Штаньком, який входив у групу разом із Шумським і Єрмаком щодо проведення співбесід з кандидатами на державні посади. Він проводив відеозаписи прихованою камерою багато місяців, 3-5 місяців він це записував. Ці відеозаписи частково опубліковані в ЗМІ, але повністю їх більше ніж 30 годин.

На відеозаписах проводяться переговори з потенційними кандидатами на державні посади та обговорюється, скільки грошей беруть з таких кандидатів.

Інший момент: люди, які на цих записах присутні, а саме Штанько, який записував на камеру, а також Шумський, це помічник Єрмака, вони дали буквально 5 днів тому інтерв’ю. Також вони давали показання правоохоронним органам, що, так, насправді, Дмитро Єрмак, брат Андрія Єрмака, брав гроші для того, щоб призначати людей на державні посади. Але оскільки Дмитро Єрмак сам по собі – цивільна особа, у своїх співбесідах з кандидатами, що зафіксовано на відео, говорить, що він є братом Андрія Єрмака, який на той час був радником президента України Зеленського, а зараз займає посаду голови його Офісу. Тобто, він був у даному випадку посередником і через брата вирішував питання призначення людей. Це є як на відео, так і в показаннях Шумського і Штанько.

Що стосується безпосередньо зв’язку між Єрмаком і Зеленським, згідно моєї заяви ми встановили, що є записи переговорів з колишнім депутатом Володимиром Купчаком про призначення його на посаду голови Енергоатом. Ця співбесіда задокументована. Також на відеозаписах обговорюється питання корупції, тобто взяття грошей з Купчака за призначення на посаду. Показання, які дали Шумський та Штанько, говорять про те, що вони взяли гроші з Купчака за призначення на посаду голови Енергоатома. Ця співбесіда проводилася 16 вересня 2019 року, так от на цей час ніхто ж не знав, що є відеозаписи.

Але 5 жовтня 2019 року через 3 тижні після співбесіди між Дмитром Єрмаком та Купчаком у ЗМІ з’являється інформація, що Володимир Зеленський вимагає звільнення діючого глави Енергоатома з посади Недашковського. Ще через місяць, у листопаді 2019 року, Недашковський звільняється рішенням КМУ з посади голови Енергоатому. При цьому у самому Енергоатомі запевняють, що причин для звільнення не було і Недашковський подає до суду через те, що його звільнили незаконно.

Згідно показанням Шумського і Штанько, Дмитро Єрмак зізнався, що звільнення Недашковського - це їх рук діло, разом з братом. Це було частиною плану призначення Купчака на посаду. Вони таким чином «розчищали дорогу», і це є в показаннях. Оскільки сам Зеленський вимагав звільнення Недашковського і призначити конкретно Купчака, ми виводимо лінію, що сам Зеленський був зав’язаний у цій корупційній схемі, саме це є доказом.

Більше того, я знайшов відеозапис у липні 2019 року, коли люди підходили до Зеленського і запитували його з приводу призначення на державні посади, як можна взяти участь у конкурсах, йти по запропонованій програмі, Зеленський відповідав: «Звертайтеся до Єрмака, він проводить співбесіди». Тобто, Зеленський знав, що Єрмак цим займається. Власне, вони брали гроші, а Зеленський потім виступав за те, щоб звільняти людей, а призначати тих, за яких брали гроші. У моїй заяві ми виклали це все. Оскільки я знаходжуся не в Україні, мої інтереси представлятиме Віктор Смалій. Він буде ходити в слідчі органи і надавати матеріали для НАБУ. І вже НАБУ буде проводити слідство, опитувати свідків, збирати доказову базу і формувати обвинувачувальні матеріали.

Кор.: Якщо розвиток подій піде на вашу користь, то якого саме результату і покарання для раніше згадуваних осіб Ви хочете досягнути? І чи вірите ви в успіх своєї справи? Кладучи руку на серце.

Ростислав Шапошніков: Я дуже скептично ставлюсь до судової і правоохоронної системи України, оскільки, як правило, судячи з мого досвіду, а я займаюся розслідуваннями злочинів органів влади, МВС, прокуратури і судів з 2008 року, тобто вже 12 років. Я подав сотні, біля тисяч заяв. Я брав участь у сотнях тисяч судових процесів, тобто я займаюся цим професійно вже багато років. Я знаю як вони працюють. Звичайно, що вони будуть покривати. Влада завжди покриває владу. Ніколи в Україні не було такого, щоб правоохоронні органи чесно та справедливо розслідували топ-корупцію. Єдине, коли це можливо, це коли в цьому хтось зацікавлений. Наприклад: влада може розслідувати кримінальні справи своїх попередників.

Тоді вони активізуються, садять в тюрми. Або коли це боротьба між двома правоохоронними органами, і вони борються, тоді вони проявляють активність. Але якщо, наприклад, між НАБУ і Зеленським немає великого конфлікту, то моє внутрішнє відчуття, що скоріш за все, вони не будуть розслідувати цю справу так як потрібно її розслідувати. Але, навіщо подавати заяву і навіщо потрібно реєструвати такі справи? Оскільки ми як журналісти, громадські активісти, обвинувачуємо владу в корупції, вони нам говорять: "Звертайтесь до правоохоронних органів. Вони у всьому розберуться.

Прийшла нова чесна влада і от звертайтесь". Ми діємо відповідно до порад влади. Ми звертаємось в правоохоронні органи і ми покажемо вам, журналістам, суспільству, як в реальності, а є реальні факти. Правоохоронні органи ухиляються від виконання своїх службових обов'язків і не розслідують справу так, як її потрібно розслідувати. Тоді у влади немає аргументів, в тому плані, щоб обвинувачувати людину, що людина не звернулась. А ми будемо звинувачувати владу у тому, що вона неефективно розслідує. Важливо ще те, що влада не вічна.

Зараз ми цю кримінальну справу зареєструємо. Можливо, в майбутньому Зеленський і Єрмаки втратять владу і стануть звичайними українцями, і не матимуть впливу, але справа кримінальна залишиться. І ми її доведемо до логічного завершення. Як тільки ми отримаємо таку можливість. Звичайно ми, як суспільство, будемо контролювати як НАБУ розслідує, як Генеральна прокуратура веде контроль за ходом цієї справи і розповідати суспільству як в реальності у нас проходять реформи.

Кор.: Як ви думаєте будуть реально розвиватися події і яку стратегію оборони будуть використовувати люди, на яких Ви подали заяву? Очікуєте ви зустрічних оборонних дій, як це було по відношенню до Гео Лероса?

Ростислав Шапошніков: По відношенню до мене і так ведуться постійно якісь фейкові кримінальні справи оскільки я журналіст і займаюсь давно розслідуваннями топ-корупції посадовців України. У мене цей процес боротьби з владою нескінченний. Він не закінчується.

Питання в тому, що депутат, який перший оприлюднив плівки з Єрмаком, він знаходиться в Україні. Його там можна посадити в тюрму, з ним можна розправитися. Я на даний час знаходжуся в США, і посадити мене в тюрму в Україні неможливо. І при цьому я є публічною особою. В мене серйозний ресурс. Наприклад, я випустив відеоролик пару днів назад на своєму YouTube-каналі де 320 000 підписників. Мій відеоролик про Єрмака і Зеленського потрапив в тренди YouTube, він на перших місцях. Він в перших 15-20 популярних відео.

Ролик за ці дні набрав 250 000 переглядів. Тобто я здійснюю не тільки юридичний, але й інформаційний вплив на цю владу. Звичайно, вони були б дуже раді мене заткнути, знищити мій канал, закрити мене в тюрму, здійснювати тиск, який вони здійснюють на депутата, який опублікував відео і взагалі на журналістів в цілому. Але, оскільки я знаходжусь в Америці, в мене є переваги. Я можу більш відкрито, більш публічно подавати заяви, робити відеоматеріали, тобто це дає мені свободу дій. Звичайно, якщо б я знаходився в Україні, мені було б набагато страшніше займатися такою роботою. Тим більше, я вже навчений досвідом.

Кор.: Нещодавно з'явилась інформація, що в мережі з'явились нові плівки Єрмака. Чи бачили ви їх вже? Що можете сказати цього приводу.

Ростислав Шапошніков: Якщо з'явились плівки саме сьогодні, то я ще їх не бачив. Обов'язково ознайомлюсь. Я веду цю тему, я буду готувати нові матеріали, нові відеоролики про це, тобто максимально розповсюджувати інформацію. Як я вже сказав, там було більше 30 годин записів. Опубліковано лише 5% того, що було записано. Думаю, нові записи будуть публікуватися. Журналісти, які отримують ці записи, вони їх обробляють, аналізують і видають нові матеріали.

Хочу звернути увагу, що телеканали і ЗМІ, які співпрацюють з Єрмарком, Зеленським, стараються замовчувати цю історію, вони не розповідають про це. І виходить що ми, незалежні журналісти, які не зобов'язані нічим цим політикам, саме ми можемо про це розповідати. І ми це робимо. І, знову ж таки, у нас виходить у ЗМІ цензура. Коли ЗМІ, зорієнтовані на владу, замовчують такі жахливі факти корупції, хоча це їхній прямий обов'язок, як журналістів, розповідати про це, незалежно від того, хто власник ЗМІ.

Кор.: Дякуємо, Ростиславе, за розгорнуті відповіді.

Як ми повідомляли, люди, які проходили співбесіди у брата голови ОПУ Дениса Єрмака, за призначення на певні посади повинні були платити до $ 100 тисяч.

Нагадаємо, в Офісі Президента України  прокоментували скандал з плівками народного депутата Гео Лероса

Читайте також:Фігуранти «плівок Єрмака» розповіли, у скільки обходилися скандальні призначення