Світ
14 квітня 2020
Італійцям через соцмережі пропонували 200 євро за подяку Росії – ЗМІ
Громадяни Росії, які працюють або навчаються в Італії, розсилали італійським знайомим однотипні прохання нібито від "російських медіа".
news-image

Деякі італійці отримали від своїх російських знайомих запрошення записати проросійські пости та опублікувати у соцмережах в обмін на гроші. У Посольстві РФ назвали це "шахрайською провокацією".

Як пише Європейська правда, про це повідомляє видання la Repubblica.

Виданню стало відомо про випадки, коли громадяни Росії, які працюють або навчаються в Італії, розсилали італійським знайомим однотипні прохання нібито від "російських медіа". У них просили, нібито для журналістського проєкту, пов’язаного з коронавірусом, сказати "щось хороше" про російську гуманітарну допомогу для Італії.

У повідомленні, яке бачили журналісти редакції, зазначалося, що "Їм потрібно 15 італійців, які би сказали щось хороше про російську гуманітарну допомогу"  -  відео, або текст із фото, але "за відео вони дають 200 євро, за текст менше". Відео або пост потрібно було опублікувати у Twitter, Facebook або Instagram.

Видання сконтактувало з дівчиною, відеозвернення якої, як приклад, розсилали разом із такою пропозицією у WhatsApp. За її словами, їй пропозиція надійшла від друга, і він обіцяв їй 20 євро за відео, але не казав, чи є інші "клієнти" і чи залучені до цього російські державні ЗМІ.

Видання додає, що після прибуття російської допомоги італійські спецслужби звернули увагу, що у Twitter почали поширюватися повідомлення із закликом подякувати Путіну, який допоміг Італії "на відміну від ЄС".

У Посольстві РФ у Римі прокоментували, що нічого не знають про повідомлення, у яких італійців закликають подякувати Росії за гроші, та назвали розсилку "шахрайською провокацією".

Очевидно, що Росії не потрібні такі подяки. Ми щодня отримуємо сотні дзвінків, листів та коментарів зі словами щирої вдячності від звичайних громадян, очільників міст та регіонів, політиків, підприємців. Хто б не розсилав цю анонімну пропозицію, ми вважаємо це шахрайською провокацією", - прокоментували у посольстві.

Нагадаємо, призовна кампанія в окупованому Росією Криму порушує міжнародне гуманітарне право

Також стало відомо, що слідчий комітет Росії підготував народному депутату України Мустафі Джемілєву обвинувачення за низкою статей у тому числі за "незаконний перетин кордону".

Як ми писали, дипломати з США побачили у коронавірусі шанс для України «повернути» Крим.

Читайте також:СБУ не відкриватиме кримінальне провадження щодо згоди Єрмака на створення консультативної ради з бойовиками у Мінську, - Гончаренко